Poliția din New York (NYPD) a folosit în programul de recunoaștere facială a departamentului o fotografie a actorului Woody Harrelson pentru a prinde un hoț care semăna cu acesta, scrie The Guardian.

Woody HarrelsonFoto: wikipedia

Centrul pentru studii legate de tehnologie și sferă privată de la Universitatea Georgetown a emis un raport în care este descris un episod din aprilie 2017, care ar arăta problemele legate de sistemele de recunoaștere facială utilizate de autorități. Raportul menționează că înregistrarea video a furtului era neclară, iar hoțul nu putea fi identificat de programul folosit. Însă imaginile cu Harrelson au dus la găsirea unor potriviri și a condus la un arest.

NYPD a folosit și fotografia unui jucător al echipei New York Knicks pentru a căuta în baza de date un bărbat căutat pentru agresiune, potrivit raportului.

"Mizele sunt prea mari în anchete pentru a depinde de informații nedemne de încredere", a spus cercetătorul Clare Garvie, de la Universitatea Georgetown.

NYPD a declarat că a folosit responsabil sistemul de recunoaștere facială și că tehnologia este doar un mijloc de a găsi piste în diferitele cazuri pe care le investighează.

În raportul Georgetown este susținut faptul că recunoașterea facială a ajutat poliția din New York în aproximativ 2.900 de cazuri, în peste 5 ani de utilizare.