Un nou sondaj de opinie realizat în Ucraina arată că, în cazul unui referendum, aproape 60% dintre cetățenii ucraineni ar vota în favoarea aderării ţării lor la UE și circa 50% ar vota pentru intrarea în NATO - transmite Unian, citata de Rador.

Vot UcrainaFoto: EurActiv.ro

Agenţia citează un sondaj realizat de Centrul "Monitorizarea Socială", Institutul ucrainean de Cercetări Sociale "Oleksandr Iaremenko" și grupul sociologic "Rating". Studiul mai arată că 23,7% dintre respondenți au declarat că au observat un impact pozitiv asupra situației economice din Ucraina în urma semnării, în 2014, a Acordului de asociere și instituire a zonei de liber schimb cu UE.

25,9% dintre ucraineni consideră că Acordul Ucraina-UE a avut un impact parțial pozitiv, parțial negativ. În plus, 12,3% cred că acest acord a avut un impact negativ asupra economiei ucrainene. Fiecare a cincea persoană (20%) consideră că acordul respectiv nu a avut vreun impact, iar 18,2% au declarat că nu ştiu să răspundă. "Dacă acum ar avea loc referendum, 57% dintre ucraineni ar vota pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, 19,3% - pentru restabilirea relațiilor economice pragmatice cu Rusia, Belarus, Kazahstan și alte țări ex-sovietice, 13,6% nu ar participa la un astfel de referendum, iar 10,1% sunt indeciși" - menţionează sociologii de la Kiev.

În plus, 43,1% dintre ucraineni preconizează dezvoltarea ulterioară a Ucrainei ca parte a integrării europene şi a apropierii economice și culturale de țările UE. De asemenea, 37,8% dintre respondenți consideră că Ucraina trebuie să elaboreze și să implementeze un program de dezvoltare economică și culturală axat în primul rând pe utilizarea capacităților și a resurselor interne. 12,3% dintre respondenți sunt în favoarea restabilirii și extinderii legăturilor economice și culturale cu Rusia, iar 6,8% sunt indeciși în privinţa acestei chestiuni.

Sondajul mai arată că aproape jumătate dintre respondenți (48,9%) ar vota la un referendum pentru aderarea Ucrainei la NATO, în timp ce 23,2% dintre ucraineni ar vrea ca ţara lor să aibă un statut de nealiniere. 16% dintre cei chestionaţi nu ar lua parte la un astfel de referendum, iar 11,8% sunt indeciși.