Guvernul german analizează la rândul său interzicerea vălului islamic în şcoli, într-o ţară cu peste cinci milioane de musulmani, pe fondul unui recent vot în acest sens în Austria, relatează AFP.

femei musulmaneFoto: Wikipedia - Public domain

"Este absurd ca fetiţele de vârstă şcolară să poarte văl, majoritatea musulmanilor împărtăşesc această părere", a explicat delegata guvernamentală pentru integrarea străinilor, Annette Widmann-Mauz, în ediţia de vineri a cotidianului Bild, citeaza Agerpres.

Parlamentarii Austriei au aprobat miercuri o lege prin care este interzis portul vălului în școlile primare, scrie The Guardian. Textul propunerii legislative se referă la orice "obiect vestimentar influențat ideologic sau religios care este asociat cu acoperirea capului".

Reprezentanți ale ambelor părți ale coaliției aflate la guvernare, Partidul Popular (OeVP) de centru-dreapta și Partidul Libertății (FPOe) de extremă dreaptă, au lăsat să se vadă clar că, deși textul legii conține o descriere largă, aceasta are ca țintă vălul islamic. Wendelin Moelzer, purtător de cuvânt din partea FPOe, a declarat că legea este "un semnal împotriva Islamului politic", în timp ce parlamentarul Rudolf Taschner (OeVP) a afirmat că măsura este necesară pentru a elibera fetele de sub "opresiune". Guvernul a anunțat că patka purtată de băieții Sikh și kipa evreiască nu vor fi interzise.

Comunitatea musulmană din Austria a condamnat propunerea, susținând că aceasta este o "tactică de diversiune" și că numai un număr redus de fete vor fi afectate de aceasta.