Parlamentarii Austriei au aprobat miercuri o lege prin care este interzis portul vălului în școlile primare, scrie The Guardian.

Statul IslamicFoto: Captura YouTube

Textul propunerii legislative se referă la orice "obiect vestimentar influențat ideologic sau religios care este asociat cu acoperirea capului".

Reprezentanți ale ambelor părți ale coaliției aflate la guvernare, Partidul Popular (OeVP) de centru-dreapta și Partidul Libertății (FPOe) de extremă dreaptă, au lăsat să se vadă clar că, deși textul legii conține o descriere largă, aceasta are ca țintă vălul islamic.

Wendelin Moelzer, purtător de cuvânt din partea FPOe, a declarat că legea este "un semnal împotriva Islamului politic", în timp ce parlamentarul Rudolf Taschner (OeVP) a afirmat că măsura este necesară pentru a elibera fetele de sub "opresiune". Guvernul a anunțat că patka purtată de băieții Sikh și kipa evreiască nu vor fi interzise.

Comunitatea musulmană din Austria a condamnat propunerea, susținând că aceasta este o "tactică de diversiune" și că numai un număr redus de fete vor fi afectate de aceasta. Cei din opoziție au votat aproape în unanimitate împotriva măsurii, iar unii au acuzat guvernul că este mai preocupat de opinia publică decât de bunăstarea copiilor.

Guvernul crede că este probabil ca decizia să fie contestată la curtea constituțională a Austriei.

Cele două partide de la guvernare au format o coaliție în anul 2017, după ce au adoptat poziții anti-imigraționiste, iar discursul lor conținea referințe la pericolele ridicate de "societățile paralele".