Președintele Donald Trump a declarat o urgență națională pentru a proteja rețelele de calculatoare din SUA de "adversarii străini", potrivit BBC.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Desi se interzice companiilor din Statele Unite să mai folosească echipamente de telecomunicaţii realizate de firme străine care prezintă un risc pentru Washington, liderul de la Casa Albă nu a specificat clar nicio companie în ordinul semnat.

Cu toate acestea, analiștii sugerează că este îndreptată în principal către Huawei, gigantul de telecomunicații chinez.

O serie de țări și-au exprimat îngrijorarea că produsele companiei ar putea fi utilizate de China pentru supraveghere. Compania chineză - care este cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume - a negat că munca sa prezintă riscuri de spionaj sau sabotaj.

La sfarsirul lunii trecute, administraţia Trump ameninta ca va reevalua cooperarea cu naţiunile aliate care utilizează echipamente produse de firma chineză Huawei, pe fondul acuzațiilor de spionaj la adresa celui mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume.

"Poziţia Statelor Unite este că participarea Huawei sau a oricărui alt furnizor lipsit de încredere în orice segment al reţelei de telecomunicaţii 5G reprezintă un risc", a declarat Robert Strayer, subsecretar pentru domeniul Cibernetic, al Comunicaţiilor internaţionale şi Politicilor informatice în cadrul Departamentului de Stat american.

"Dacă alte ţări vor introduce și vor permite unor companii lipsite de încredere să construiască sau să furnizeze echipamente pentru reţelele 5G, va trebui să reevaluăm capacitatea de a împărtăşi informaţii şi de a fi conectaţi cu ei", a mai avertizat oficialul american.