După numai șase luni de la crearea sa, noua Biserica Ortodoxă Ucraineană, independentă de tutela religioasă a Moscovei, este afectată de tensiuni între liderii săi, crescând teama unei noi schisme, potrivit AFP.

Biserica ortodxa ucraineana, recunoscuta de patriarhul ecumenic Bartolomeu IFoto: Captura YouTube

După săptămâni de zvonuri despre dispute interne, conflictul a devenit public atunci când Filaret, „Patriarhul de onoare“ in varstă 90 de ani, a tinut o conferință de presă rară la Kiev pentru a-l acuza pe fostul său secretar, Mitropolitul Iepifani, de 40 de ani, ales primat al acestei Biserici anul trecut, că încearcă să acapareze putere.

„Iepifani evita contactul mine“, a spus Episcopul Filaret, popular pentru rolul său în lupta lung pentru crearea acestei entități. "Dacă știam că va fi așa, n-aș fi propus candidatura lui" în fruntea noii Biserici, a continuat demnitarul bisericesc.

"A fost un acord că voi continua să conduc Biserica pe teritoriul Ucrainei împreună cu Iepifani și că aceasta din urmă reprezintă Biserica din exterior", a spus Arhiepiscopul Filaret.

Potrivit lui, o promisiune în acest sens a fost dată de episcopul Iepifani și de Petro Poroșenko, care a contribuit personal la crearea unei noi Biserici. "Dar mi-au înșelat!", a declarat Filaret.

Mulți au criticat manevra arhiepiscopului Filaret ca pe o ambiție excesivă. „Acest lucru este regretabil și trist (...) Ce sete de putere are acest om“, a scris pe Facebook analistul politic Volodimir Fessenko.