Angela Merkel recunoaște că are "confruntări" cu Emmanuel Macron, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul german Süddeutsche Zeitung, preluat de AFP.

Macron si MerkelFoto: Captura video

N.R. AFP a vorbit inițial despre o „relație conflictuală” cu Macron, revenind ulterior cu o corectură.

"Sigur, avem confruntări", a declarat cancelarul german, adăugând că "sunt diferențe de mentalitate" între ea și președintele francez și "diferențe în înțelegerea rolurilor".

Cei doi lideri europeni au avut mai multe divergențe în ultimele luni, de la înghețarea vânzărilor de armament către Arabia Saudită decisă de Germania după uciderea ziaristului Jamal Khashoggi, Brexit, amânările acordate Marii Britanii și până la viitorul Uniunii Europene.

Cancelarul a subliniat însă în acest interviu "enormele progrese" realizate grație tandemului franco-german, în special în materie de apărare.

"Am decis să dezvoltăm împreună un avion de luptă și un tanc. (...) Este un semn de încredere să ne bazăm mai mult unii pe alții în materie de politică de apărare", a argumentat Merkel.

Cei doi lideri au semnat în ianuarie tratatul de la Aix-la-Chapelle privind cooperarea și integrarea franco-germană.

S-au deteriorat relațiile în aceste ultime luni? "Nu, deloc", spune Merkel.

Merkel a subliniat și diferențele politice dintre cele două țări: "Sunt cancelarul unui guvern de coaliție și sunt mult mai atașată de Parlament decât președintele francez, care nu are voie să intre în Adunarea Națională", în numele separării puterilor executive de cele legislative.