Președintele Ucrainei Petro Poroșenko, care este pe cale să îi predea ștafeta lui Volodomir Zelenski, actorul de comedie care a câștigat alegerile prezidențiale de pe 21 aprilie, l-a avertizat pe succesorul său, un novice în politică, că există pericolul ca orligarhii să se răzbune, după ce le-a fost limitată influența, relatează Politico.

Porosenko si ZelenskiFoto: Captura YouTube

”Te rog nu îi permite lui Putin, nu le permite oligarhilor, să ruineze ce am făcut noi în acești cinci ani și rezultatele la care am ajuns și prețul pe care l-am plătit pentru această oportunitate și posibilitate pentru națiunea noastră”, a spus Poroșenko într-un interviu pentru Polico, adăugând: ”pentru că este probabil unul dintre cele mai mari prețuri plătite de către o națiune pentru a se întoarce la familia oamenilor europeni”.

”Vă puteți imagina prețul pentru independența energetică față de Rusia?”, a întrebat Poroșenko. ”Pentru că pentru 25 de ani înainte de președinția mea, Ucraina a fost agățată de gazul Rusiei, cel mai corupt model existent în lume. Și am spus în 2015: Stop, gata”.

Poroșenko se laudă și se mândrește cu reformele pe care le-a făcut.

”Am reformat cele mai importante sfere din Ucraina, în primul rând am recreat statul”, a continuat Poroșenko. ”Pentru că atunci când am fost ales, nu aveam o armată. Acum avem una dintre cele mai eficiente și mai bune armate din Europa, care au experiență unică de a lupta împotriva Rusiei”.

Acesta își arogă creditul pentru impulsionarea sprijinului pentru limba ucraineană, se mândrește cu reformele privind pensiile, cu măsurile anti-corupție, dar mai ales este mândru de faptul că a ajutat Biserica Ortodoxă Ucraineană să își câștige independența față de Rusia.

Poroșenko a recunoscut că limitarea influenței oligarhilor va fi una dintre cele mai mari provocări ale lui Zelenski.

”Acum există un mare pericol al răzbunării”, a spus Poroșenko, adăugând ”Începe să fie provocarea pentru noul președinte. Este ca un test decisiv. Nu este ușor pentru el. Dar chiar îi urez succes în apărarea intereselor naționale, iar aceasta este o misiune foarte responsabilă sau este o tentație foarte periculoasă. Iar alegerea este a lui, iar eu țin degetele încrucișate că va avea succes.