Nu există un "șoc" al civilizațiilor și orice idee de superioritate rasială este "stupidă", a afirmat miercuri președintele chinez Xi Jinping, a cărui țară este angajată într-o aspră dispută comercială cu Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

O responsabilă a departamentului american de Stat, Kiron Skinner, a surprins luna trecută când a descris rivalitatea cu China drept "o luptă împotriva unei civilizații cu adevărat diferită și cu o ideologie diferită".

Este pentru prima oară când Statele Unite sunt confruntate cu "un mare rival care nu este de rasă albă", a spus ea, într-un forum consacrat chestiunilor de securitate.

"A gândi că propria ta rasă și cultura ta sunt superioare și a insista pentru a transforma sau chiar înlocui alte civilizații este stupid (...) și dezastruos în practică", a replicat Xi Jinping, în deschiderea Conferinței pentru dialogul civilizațiilor asiatice, la Beijing.

"Nu există un șoc între civilizații diferite, este suficient să ai ochi pentru a aprecia frumusețea în toate civilizațiile", a adăugat el, fără să menționeze Statele Unite.

Negociatorii americani și chinezi s-au despărțit săptămâna trecută fără un acord comercial, iar Beijingul a anunțat represalii la taxele vamale suplimentare impuse de Donald Trump în 10 iunie.

Președintele american a lăsat totuși să se întrevadă o notă de speranță evocând o întâlnire potențial "fructuoasă" cu omologul său chinez la summitul G20 din Japonia, la sfârșitul lui iunie.

După patru decenii de dezvoltare care au transformat China într-un gigant mondial ca putere economică, Partidul comunist la putere acuză în mod regulat Statele Unite că vor să frâneze ascensiunea țării.