San Francisco a devenit primul oraș din SUA care interzice utilizarea sistemelor de recunoaștere facială, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Agențile locale, precum autoritățile de transport sau forțele de ordine, nu vor avea voie să utilizeze aceast tip de tehnologie. Mai mult, orice plan de cumpărare a oricărui tip de tehnologie de monitorizare va trebui aprobat mai întâi de administratorii orașului.

Cei ce se opun măsurii susțin că aceste reglementări vor pune în pericol siguranța populației și vor reprezenta un obstacol în încercarea de a scădea nivelul criminalității.

Susținătorii mișcării argumentează că tehnologia curentă nu este de încredere și reprezintă o încălcare inutilă a sferei private și a libertății individului.

"Prin acest vot, San Francisco a afirmat că tehnologia de monitorizare facială nu este compatibilă cu o democrație sănătoasă și că locuitorii merită un cuvânt de spus în deciziile legate de supravegherea high-tech", a declarat Matt Cagle, din partea Uniunii Libertăților Civile Americane din California de Nord.

"În loc de o interzicere totală, un moratoriu ar fi fost mai potrivit", a declarat Joel Engardio, vicepreședinte al Stop Crime SF.

"Suntem de acord că există probleme cu recunoașterea facială și nu ar trebui utilizată momentan. Dar tehnologia va cunoaște îmbunătățiri și ar putea deveni folositoare pentru siguranța publică. Ar trebui să avem în vedere toate opțiunile."

Măsura va intra în vigoare săptămâna viitoare. Noile reglementări nu vor fi aplicate pentru securitatea aeroporturilor sau a porturilor maritime, acestea fiind conduse de agenții federale.