Războiul comercial dintre SUA și China continuă să se încălzească, iar Beijingul cere un "război al poporului" împotriva Washingtonului, întimp ce președintele Donald Trump amenință că impune noi taxe pe alte mărfuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari, relateazăBusiness Insider.

Donald Trump si Xi JinpingFoto: whitehouse.gov

Într-o serie de editoriale publicate luni, mass-media de stat chineză a atacat ceea ce a numit "lăcomia și aroganța" administrației Trump și a cerut un "război al poporului" împotriva acesteia. Mass-media de la Beijing funcționează în mod eficient ca portavoce pentru Partidul Comunist.

"Cel maiimportant lucru este că în războiul comercial chinez-american, partea americană se luptă pentru lăcomie și aroganță ... iar moralul se va rupe în orice moment. Partea chineză ripostează pentru a-și proteja interesele legitime", a scris tabloidul Global Times într-un editorial în limba chineză preluat de agenția de știri Xinhua.

"Războiul comercial din SUA este creația unei singure persoane și a unei administrații, dar afectează întreaga populație a acestei țări. În China, întreaga țară și întregul popor sunt amenințate, pentru noi este un real război al poporului."

Afirmațiileprovocatoareapar pe fondul unei intensificări a războiului comercial în ultima săptămână.

Iată ce s-a întâmplat: Vineri, Trump a majorat taxele pe importuri de 200 de miliarde de dolari dinChina, de la 10% la 25%. Luni, China a ripostat spunând că varidica taxele pe mărfuri americane în valoare de 60 de miliarde de dolari începând cu 1 iunie, ducând la taxe de 5% până la 25%.

În cursul zilei de ieri, Biroul Reprezentanților Comerciali ai SUA a publicat o listă de importuri chineze în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari, menționând că a propus taxe de până la 25% pentru aceste produse. Aceste mărfuri includ cai de rasă pură, carne, lapte condensat, tutun, padele de canoe și articole de îmbrăcăminte.

Dacă administrația Trump ar impune noile taxe suplimentare pe mărfuri de 300 miliarde de dolari, ar însemna că mărfurile chineze careintră în Statele Unite ar fi supuse unor tarife în valoare de 500 miliarde de dolari.

Această cifră reprezintă aproape toate importurile dinChina către SUA. Statele Unite au importat mărfuri din China în valoare de 540 miliarde dolari în 2018, potrivit datelor Biroului de recensământ.

Editorialul de luni din Global Times acuză efectiv administrația Trump de înșelarea americanilor înprivința victimelor taxelor vamale ale SUA.

Acesta a subliniat un interviu pe care Larry Kudlow, consilierul economic de topal lui Trump, l-a dat "Fox News Sunday", în care acesta a spus că și consumatorii americani ar suferi în războiul comercial, contrazicând afirmația lui Trump potrivit căreia Chinavafisingura care va suporta costurile.

În seara de luni, postul public de televiziune CCTV a difuzat, de asemenea, o declarație care spune că Chinava "lupta pentru o nouă lume".

"Așa cum a subliniat președintele Xi Jinping, economia chineză este o mare, nu un iaz mic", a afirmat prezentatorul Kang Hui la știrile de seară citat de CNN. "O furtună poate distruge un mic iaz, dar nu poate dăuna mării. După numeroase furtuni, marea este încă acolo". Clipul a devenit viral în social-media chineză, a relatat CNN.

Într-o versiune în limba engleză a editorialului său de luni, tabloidul a mai spus: "Mișcările tarifare ale Statelor Unite seamănă foarte mult cu o rafală de gloanțele, carevacauza o mulțime de daune auto-provocate și va fi greu de susținut pe termen lung".

"China, pe de altă parte, vaținti cu precizie, încercând să evite săse rănească", a spus el.

Trump a scris marți pe Twitter că "respectul și prietenia" față de președintele chinez Xi Jinping este "nelimitat", dar că "aceasta trebuie să fie o afacere bună pentru Statele Unite sau pur și simplu nu are nici un sens".

El a adăugat, luni, că seva întâlni cu Xi luna viitoare la summitul G20. "Vafi, cred, probabil o întâlnire foarte fructuoasă", a spus el.