Impozitarea carbonului, iar nu a salariilor. Secretarul general al ONU, António Guterres, apreciază că cei care au provocat schimbările climatice, nu cetățenii de rând, ar trebui să plătească impozite asupra gazelor cu efect de seră, relatează Diario De Noticias preluat de Rador.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

António Guterres a susţinut luni, în Noua Zeelandă, justiția socială privind schimbările climatice.

"Trebuie să redirecționăm [baza impozitelor] din salariile către carbon. Poluarea trebuie să fie impozitată, nuoamenii", a declarat luni secretarul general al Națiunilor Unite în cadrul unei ceremonii organizate la Auckland de către ministrul pentru schimbările climatice neozeelandez, James Shaw, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă.

Guterres, care întreprinde o vizită în Oceania și în Pacific, unde mai multe națiuni insulare pierd pământ din cauza creșterii nivelului mării cauzate de încălzirea globală, a propus, de asemenea, încetarea subvenționării combustibililor fosili.

"Banii contribuabililor nu ar trebui să fie folosiți pentru a intensificarea uraganelor, pentru prelungirea secetelor și a valurilor de căldură, pentru distrugerea coralilor sau pentru topirea ghețarilor", a adăugat Guterres.

Secretarul general al ONU a lăudat, de asemenea, proiectul de lege din neozeelandez pentru eliminarea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2045, ca parte a eforturilor globale de reducere a încălzirii globale cu 1,5 grade Celsius până la sfârșitul secolului.

Vizita la moscheile atacate în luna martie

António Guterres a început duminică o vizită în acea parte a lumii, care va continua până pe 20 mai. Luni, acesta a vizitat, de asemenea, cele două moschei din Noua Zeelandă unde 51 de credincioși au fost uciși de un trăgător în luna martie.

La fața locului, secretarul general al ONU le-a declarat ziariştilor, în fața moscheei Al Noor din Christchurch, că nu a are nici un cuvânt pentru a alina tristețea și durerea și a precizat că a dorit să vină personal în aceste locuri pentru a-și exprima dragostea, sprijinul și admirația.

Guterres a petrecut aproximativ 30 de minute în interiorul moscheei, vorbind cu liderii musulmani și cu supraviețuitori ai atacurilor. Apoi s-a deplasat spre moscheea Linwood, unde a depus o coroană de flori și s-a întâlnit din nou cu supraviețuitorii.

Secretarul general al ONU vizitează mai multe țări din Pacificul de Sud, îndeosebi pentru a promova negocierile privind problemele legate de schimbările climatice. De asemenea, va vizita Tuvalu, Vanuatu și Fiji, unde va participa la Forumul Insulelor din Pacific.