După ce a fost mai mult sau mai puțin disprețuit public de administrația Obama, primul-ministru ungar, Viktor Orbán, l-a vizitat pe actualul președinte american, Donald Trump, la Casa Albă - un eveniment pe care unii observatori îl explică drept o tentativă de 'amestec' în afacerile Uniunii Europene, scrie Jornal Economico citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit acestei teorii, Trump este interesat să manifeste sprijin faţă de președinții europeni și de șefii de guvern europeni 'prieteni' ai Statelor Unite - într-o eventuală încercare de a-i slăbi politic pe cei care le sunt ostili, într-un scenariu de apropiere a alegerilor europene.

Orbán, care conduce Ungaria din 1998, a fost, în 2016, unul dintre putţinii șefi de guvern european care să-și manifeste public sprijinul deplin pentru candidatura prezidențială a lui Trump, într-un moment în care practic nici un alt lider european nu-şi imagina, măcar, să trateze cu Trump în calitate de deţinător al celei mai înalte funcţii din federaţia americană.

Lista 'neprietenilor' şi a 'foştilor prieteni' ai lui Trump din Europa a tot crescut din momentul în care magnatul imobiliar a fost ales - cancelarul Angela Merkel, președintele Emmanuel Macron sau primul-ministru Theresa May figurează pe această amplă listă.

Poziția lui Orbán în Statele Unite a fost întotdeauna destul de controversată - într-atât, încât fostul președinte, George W. Bush, a refuzat să-l invite vreodată la Casa Albă, după declarațiile ciudate ale ungurului despre evenimentele din 11 septembrie 2001.

Orbán a câștigat cu ușurință ultimele trei alegeri și, de-a lungul mandatelor, şi-a declarat dorinţa de a curăţa societatea ungară de socialiști, liberali și globaliști. În mod declarat anti-imigrație, ceea ce îl apropie de Trump, Orbán a fost unul dintre cei mai criticați șefi de guvern de către Uniunea Europeană, având în vedere dorința sa de a se amesteca în independența judiciară ungară și de a arunca țara în sărăcie culturală printr-o serie de legi retrograde și de mult timp interzise în alte zone geografice.

Cu toate acestea, Orbán s-a evidenţiat drept unul dintre cei mai apropiaţi oameni de fostul consilier al lui Trump, Steve Bannon, care a vizitat Europa de nenumărate ori, în încercarea de a reuni dezideratele naționale de extremă-dreapta din diferite țări ale Uniunii într-un proiect comun care să treacă prin Parlamentul European.

Primul-ministru ungar este, în mod repetat, unul dintre politicienii europeni cei mai lăudați de Bannon - împreună cu italianul Matteo Salvini - iar observatorii nu pierd ocazia de a vedea o legătură între aceste laude și faptul că Trump i-a deschis ușile Casei Albe.