Secretarul de Stat american Mike Pompeo a transmis Rusiei, marți, că Statele Unite nu vor tolera ingerințe în alegerile prezidențiale din 2020, iar Washingtonul vrea ca Moscova să ia măsuri împotriva acestei probleme, relatează Mediafax citând Reuters.

Pompeo si LavrovFoto: Captura YouTube

Președintele rus Vladimir Putin, care s-a întâlnit cu oficialul american la Soci, a declarat că Rusia nu a avut niciodată astfel de activități și a reamintit că raportul procurorului special Robert Mueller nu a prezentat dovezi privind presupusele ingerințe.

Liderul de la Kremlin a mai declarat că în urma concluzionării anchetei lui Mueller speră ca relațiile între Rusia și SUA să se îmbunătățească.

Aflat în vizită la Soci, Mike Pompeo s-a întâlnit de asemenea cu omologul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Pompeo a declarat că a fost destul de clar când i-a explicat lui Lavrov să nu se mai repete scenariul de la alegerile din 2016, când Washingtonul a acuzat Moscova că a intervenit în procesul electoral american. Rusia a negat acuzațiile de implicare în campania electorală din SUA.

"I-am transmis ministrului Lavrov că ingerințele în alegerile americane sunt inacceptabile. Dacă Rusia va prezenta astfel de acțiuni în 2020, relațiile noastre se vor deteriora și mai mult", a declarat Pompeo.

"Îi încurajez să nu facă asta. Nu vom tolera acest lucru", a adăugat oficialul american.

De asemenea, Pompeo a declarat că i-a transmis Moscovei să elibereze navigatorii ucraineni reținuți după conflictul de anul trecut în care Rusia a acuzat faptul că două nave militare ucrainene ar fi pătruns ilegal în apele teritoriale rusești și să colaboreze cu noul președinte al Ucrainei pentru a restabili pacea în estul țării.

Pompeo a mai declarat că este timpul ca liderul venezuelean Nicolas Maduro, un aliat al Rusiei, să își dea demisia.

La rândul său, Lavrov a declarat că viitorul Venezuelei ar trebui să fie decis de poporul acestei țări și a catalogat presiunile SUA asupra regimului de la Caracas ca fiind nedemocratice.