Autoritățile mexicane au descoperit 337 de cadavre îngropate în morminte clandestine începând cu data de 1 decembrie, când președintele Andres Manuel Lopez Obrador a preluat funcția, a declarat marți un oficial mexican, relatează Reuters.

Politia mexicanaFoto: Pixabay.com

Lopez Obrador s-a angajat să reducă violențele care afectează Mexicul, dar până acum rata criminalității din acest an este pe cale să depășească recordul din 2018, notează Mediafax.

Ministrul adjunct de Interne, Alejandro Encinas, a declarat într-o conferință de presă comună cu Lopez Obrador, că 337 de cadavre au fost găsite în 222 de morminte, în principal în statele Veracruz, Sonora, Sinaloa, Guerrero și Colima.

Aceste statele au fost printre cele mai afectate de crime și dispariții din partea grupărilor de crimă organizată în ultimii ani.

Encinas, care deține portofoliul pentru drepturile omului în cadrul Ministerului de Interne, a declarat că aceasta este prima numărătoare oficială a noului guvern privind cadavrele descoperite în morminte clandestine.

Lista furnizată de Encinas nu pare să includă 38 de cadavre pe care oficialii le-au găsit până în prezent în săpăturile recente și în curs de desfășurare în jurul zonei metropolitane a celui de-al doilea oraș ca mărime din Mexic, Guadalajara.

Mai mult de 200.000 de persoane au fost ucise și zeci de mii au dispărut de la sfârșitul anului 2006, când guvernul mexican le-a cerut forțelor armate să ajute la combaterea cartelurilor de droguri.