O vulnerabilitate a aplicației de mesagerie WhatsApp a făcut posibil un atac cibernetic prin care un software de supraveghere era instalat pe telefoanele mobile ale utilizatorilor, scrie BBC News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanții aplicației WhatsApp, deținută de Facebook, au declarat că atacul a avut ca țintă un "număr precis" de utilizatori și a fost orchestrat de "un actor cibernetic avansat".

Atacul a fost inițiat de o firmă de securitate israeliană, NSO Group, potrivit unui raport din Financial Times.

WhatsApp a îndemnat luni toți cei 1.5 miliarde de utilizatori să facă update pentru a fi în siguranță. Atacul a fost depistat la începtul lunii. Atacatorii au utilizat funcția de apelare vocală a aplicației pentru a suna victima. Chiar dacă apelul nu era preluat, software-ul de supraveghere ar fi fost instalat, iar potrivit Financial Times, apelul ar fi dispărut la scurt timp din istoricul apelurilor.

WhatsApp a declarat pentru BBC că echipa de securitate proprie a fost prima care a descoperit problema, anunțând imediat grupurile pentru drepturile omului, furnizori de servicii de securitate și Departamentul de Justiție al SUA.

"Atacul poartă toate semnele unei companii private care lucrează cu guverne pentru furnizarea de spyware care preia controlul asupra funcțiilor programului de operare al telefonului mobil", a anunțat compania luni.

Nu se știe încă numărul utilizatorilor afectați de acest atac.