Focuri de armă au fost auzite în capitala Sudanului, după ce consiliul militar și grupurile din opoziție au anunțat atingerea unui acord în ceea ce privește structura de putere a statului în perioada de tranziție de după înlăturarea președintelui Omar al-Bashir, scrie The Guardian.

Protest SudanFoto: YouTube

Consiliul militar a declarat că un ofițer de poliție și un protestatar au fost uciși, iar mai multe persoane au fost rănite. Televiziunea de stat a anunțat moartea a patru persoane.

Liderii protestelor din Sudan au anunațat luni dimineață că au ajuns la un acord cu armata în legătură cu autoritățile de tranziție de la guvernare. Veștile au venit la scurt timp după ce Procuratura Generală a declarat că Bashir este acuzat de uciderea unor protestatari care au luat parte la demonstrațiile împotriva regimului său.

"La întâlnirea de azi am ajuns la un acord în ceea ce privește structura guvernului", a afirmat Taha Osman, purtător de cuvânt al mișcării de rezistență.

"Autoritățile vor fi: consiliul suveran, cabinetul și corpul legislativ." Osman a mai anunțat și că o altă întâlnire va avea loc marți pentru "a discuta perioada de tranziție și componența celor de la guvernare".

Acuzațiile de crimă aduse lui Bashir fac parte din investigația morții unui doctor din timpul protestelor din Khartoum. Potrivit unui comitet al medicilor legat de aceste proteste, 90 de persoane au fost ucise în timpul demonstrațiilor care au început în decembrie, din cauza deciziei guvernului de a tripla prețul pâinii.

Liderii mișcării, Omar al-Digeir și Satea al-Haj, au reprezentat Alianța pentru Libertate și Schimbare în discuțiile purtate cu armata. Negocierile au întâmpinat obstacole din cauza propunerilor diferite pentru conducerea consiliului. Generalii au insistat asupra conducerii de către armată, în timp ce liderii au propus o majoritate civilă pentru deținerea puterii. ​