Un "pact" pentru a schimba economia actuală și pentru a da un suflu nou economiei de mâine". Papa Francisc convoacă pentru anul 2020, la Assisi, o mare întâlnire cu tinerii economiști, antreprenori și antreprenoare din întreaga lume, cu scopul de a "re-anima economia", anunță IlSole24Ore citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Evenimentul va avea loc în perioada 26-28 martie 2020 la Assisi și se va intitula "Economia lui Francisc", o referire clară - scrie Pontiful - nu la el însuși, ci "la Sfântul din Assisi și la Evanghelia pe care a trăit-o într-o coerență totală şi pe plan economic și social. El ne oferă un ideal și, într-un fel, un program. Pentru mine, care i-am luat numele, este o sursă continuă de inspirație ".

''Assisi, un loc de inspirație pentru o nouă economie"

În scrisoare, Bergoglio, adresându-se tinerilor economiști și antreprenorilor, vorbește despre inițiativa "pe care am dorit-o atât de mult: un eveniment care să-mi permită să-i întâlnesc pe cei care se formează acum și care încep să studieze și să practice o economie diferită, cea care dă viața și nu ucide, care include și nu exclude, care umanizează și nu dezumanizează, care are grijă de creație și nu o privează ". Alegerea oraşului Assisi ca loc de întâlnire pare naturală: "Dacă Sfântul Ioan Paul al II-lea a ales Assisi ca o icoană a unei culturi a păcii, mie mi se pare că acest loc inspiră o şi nouă economie. De fapt aici Francisc s-a dezbrăcat de orice rest de mondenitate pentru a-l alege pe Dumnezeu ca stea călăuzitoare a vieții sale, devenind sărac cu săracii, un frate universal. Alegerea sa de sărăcie a determinat şi o viziune a economiei care rămâne extrem de actuală şi care poate da speranțe viitorului nostru, pentru beneficiul nu numai al celor mai săraci, ci și al întregii omeniri''.

''Corectarea modelelor de creștere''

Papa reamintește că, în enciclica sa, 'Laudato si', a scris că astăzi "mai mult ca niciodată, totul este interconectat și protecția mediului nu poate fi separată de atenţia față de cei săraci și de rezolvarea problemelor structurale ale economiei mondiale. Prin urmare, este necesar să se corecteze modelele de creștere care nu sunt în măsură să garanteze respectarea mediului, întâmpinarea vieţii noi, îngrijirea familiei, echitatea socială, demnitatea lucrătorilor și drepturile generațiilor viitoare. Din păcate, apelul de a deveni conștient de gravitatea problemelor și, mai presus de toate, de a pune în aplicare un nou model economic, rodul unei culturi a comuniunii, bazat pe fraternitate și echitate, continuă să nu fie auzit. Pe scurt, "Francis de Assisi este cel mai bun exemplul al îngrijirii celor slabi și al unei ecologii integrale".

"Companiile voastre sunt şantiere de speranță"

Şi, adresându-se în continuare tinerilor, Pontiful spune: "universitățile voastre, societăţile voastre, organizațiile voastre, sunt şantiere de speranță pentru a construi alte modalități de înțelegere a economiei și progresului, de a combate cultura deșeurilor, de a da voce celor care nu au, de a propune noi stiluri de viață. Atâta timp cât sistemul nostru economic social va mai produce încă o victimă și va elimina şi o singură persoană, nu va exista nicio sărbătoare a fraternității universale ". Pentru aceasta, Poniful reiterează: "Vreau să vă întâlnesc în Assisi pentru a promova împreună, printr-un pact comun", un proces de schimbare globală care să-i vadă într-o comuniune de intenție nu numai pe cei care au darul credinței, dar pe toți oamenii de bunăvoință, dincolo de diferențele de credință și naționalitate, uniţi de un ideal de fraternitate atent mai ales faţa de cei săraci și cei excluși. Vă invit pe fiecare dintre voi să fiți protagonistul acestui pact, asumându-vă angajamentul individual și colectiv de a cultiva împreună visul unui nou umanism care să răspundă așteptărilor omului și planului lui Dumnezeu ».