Patru nave comerciale au fost ţinta unor "operaţiuni de sabotaj" în apropiere de apele teritoriale ale Emiratelor Arabe Unite (EAU), a declarat duminică ministerul de externe al UAE, citat pe Twitter de agenţia de ştiri WAM. Comunicatul emis de ministerul de interne al UAE precizează că nu s-au înregistrat victime.

Tanker petrolierFoto: www.richard-seaman.com

Incidentul a avut loc în apropiere de emiratul Fujairah, unul dintre cele mai mari centre de alimentare cu combustibil pentru nave din lume şi este situat chiar în afara Strâmtorii Ormuz, coridor vital de petrol şi gaze naturale pentru piaţa energetică mondială, a anunțat Reuters citat de Rador.

"A expune navele comerciale operaţiunilor de sabotaj şi a ameninţa viaţa echipajelor se consideră a fi o situaţie periculoasă", subliniază ministerul de externe al UAE.

Tensiunile s-au accentuat în regiune după ce Statele Unite au trimis întăriri militare, inclusiv un portavion în Orientul Mijlociu pentru a contracara ceea ce Casa Albă a numit "indicii clare" că Iranul ameninţă forţele americane staţionate în regiune.

Ministerul arab nu precizat natrura sabotajului, dar a insistat că în urma incidentului nu s-au produs scurgeri de combustibil în mare. Guvernul din Fujairah a negat informaţiile privind explozii produse în portul Fujairah şi a precizat că portul operează normal.

Comunicatul nu precizează care sunt canalele media iraniene care au publicat acele informaţii, dar website-ul televiziunii Iranian Press TV citează radiodifuzorul libanez Mayadeen, care susţine că şapte tancuri petroliere au fost atacate în portul arab.

Ministerul de externe al Egiptului a condamnat, duminică actul de sabotaj și a afirmat că susține Emiratele Arabe Unite.

Într-o declarație, ministerul a arătat că "a condamnat toate actele care ar dăuna securității naționale a EAU" și "a subliniat solidaritatea guvernului egiptean și a oamenilor cu EAU în confruntarea cu toate provocările.".