Mii de susţinători ai opoziţiei din Albania au protestat sâmbătă în faţa parlamentului de la Tirana, cerând demisia guvernului condus de Edi Rama şi alegeri anticipate. Mai mulţi manifestanţi - nu a fost precizat numărul lor până acum - şi cel puţin 12 poliţişti au fost răniţi în incidente, conform ministrului de interne, relatează Efimerida Ton Syntakton citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unii manifestanţi au aruncat cu petarde şi cockteiluri molotov în poliţişti care au răspuns cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene şi au efectuat mai multe arestări, potrivit presei locale. Poliţia a folosit şi mai târziu tunuri pentru a dispersa mulţimea manifestanţilor care se adunaseră în faţa comandamentului poliţiei, aruncând cockteiluri molotov, conform relatărilor de presă. Ciocnirile au început când un grup de persoane a spart cordonul de poliţie şi s-au întins pe o durată de mai bine de două ore.

Premierul Edi Rama a condamnat violenţa şi şi-a exprimat sprijinul faţă de forţele de poliţie, exprimându-şi tristeţea pentru răniţi. Preşedintele Ilir Meta le-a cerut manifestanţilor să evite actele de violenţă şi confruntările.

Opoziţia albanează acuză guvernul de corupţie şi falsificarea alegerilor şi cer de luni bune demisia guvernului şi organizarea de noi alegeri. În luna februarie, peste 60 de parlamentari de la partidul de opoziţie Partidul Democrat (DP), conservator, şi aliaţii lor şi-au dat demisia din parlament în semn de protest. De atunci au avut loc patru mari mişcări greviste, dar şi proteste mai mici în fiecare săptămână.