Enigma miliardului "chinezesc" luat din Luxemburg. Dolari "arși" parțial de o pierdere mare și parțial luați de Beijing și aduși înapoi în China. Totul se întâmplă între sfârșitul anului 2018 și primele luni ale anului 2019 scrie Il Corriere Della Sera citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Protagonistul este China Investment Corporation (CIC), fondul chinez suveran. Zborul de un miliard de dolari (curios că chinezii și-au numit capitalul în moneda americană în patria monedei euro) este, evident, o contabilitate. Dar, lăsându-i fără capital pe unii din finanțatorii luxemburghezi, fondul suveran a alimentat vocile unei retrageri și a generat o îngrijorare comprehensibilă în Marele Ducat, care trăiește (foarte bine) datorită migranților bogați care plătesc taxe.

Land Breeze şi gaura de 1,4 miliarde

Voci credibile? De fapt, potrivit surselor și documentelor consultate, nu este vorba despre o fugă, ci de redimensionare, cu detalii destul de neclare. Cum ar fi devalorizarea de 800 de milioane a unui holding condus de Land Breeze. Exact în această filială din Luxemburg, cu un an și jumătate în urmă chinezii au trebuit să intervină pentru a acoperi o gaură maximă de 1,4 miliarde de dolari a cărei geneză nu este cunoscută. Pe de altă parte banii nu lipsesc, dividende foarte bogate provin din alte exploatații, iar soliditatea nu este nici măcar pusă la îndoială. Singurul lucru care ar putea fi afectat este rentabilitatea investițiilor, care, în orice caz, este în jur de 6% .

Când vine vorba de fondul suveran chinez, cifrele sunt întotdeauna suprasolicitate, în timp ce ştirile sunt invers, aproape zero. Și nici măcar bugetul CIC, care este o broșură excelentă, nu ajută la găsirea detaliilor. Deci, să mergem la Luxemburg, centrul european al fondului, care este braţul armat al partidului comunist chinez pentru investiții în străinătate și controlul asupra sistemului bancar din interior. CIC este un gigant care are aproape un bilion de dolari în active, potrivit celor mai recente sondaje.

Minele și fraudele din Mongolia

O serie de participări, în cea mai mare parte europene sunt în fruntea vehiculelor din Luxemburg. Dar în interiorul uneia dintre acestea se află şi o cotă importantă a unei mari companii miniere din Mongolia listate la Hong Kong și în Vancouver, Canada. Și în acest caz, cel al 'SouthGobi Resources', oamenii de la CIC s-au confruntat cu operațiuni frauduloase și cu delapidări făcute de fostul CEO și câţiva directori executivi, încă deținători de acțiuni minoritare: care odată descoperiţi, au fost trimişi în penitenciarele chinezeşti. Dar titlurile de pe piața bursieră au rămas suspendate chiar și acum, cu investigații interne în desfășurare, povestea nu este închisă.

Curăţenia lui Peng Chung

Peng Chun, în vârstă de 57 de ani, președintele impus de partid și omul puternic al CIC, dorește să meargă până la capăt. Cu toate acestea, ajustările situațiilor financiare au fost neglijabile în comparație cu cifrele CIC. Cea mai importantă problemă, din punct de vedere financiar, pare să se refere în schimb la alte participări ale Land Breeze, în special la cea pe care o avea în Engie, gigantul energetic francez, care ar fi fost evaluată la 800 de milioane.

Efectele scăderii valorii participației au influenţat şi bilanțurile și ar fi contribuit la decizia recentă a CIC de a acoperi pierderile (aproape 300 de milioane) prin reducerea capitalului societăţii sale din Luxemburg, pentru a o "decapitaliza" apoi prin returnarea a cel puțin unei alte jumătăți de miliard la New Poly Plaza din Beijing, sediul central al Fullbloom, cel de-al optulea holding-filtru al acestui imens arhipelag, în mare parte necunoscut, creat pentru a se ocupa de gestionarea investițiilor chineze de peste graniță.