Administrația de la Teheran obișnuia să considere prezența militară a Statelor Unite în Golful Persic o amenințare, dar acum o consideră o țintă, a transmis amiralul Hajizadeh, conducătorul diviziei aerospațiale a Gardienilor Revoluției, conform Reuters citat de Mediafax.

Portavionul american USS Abraham-LincolnFoto: Agerpres/AP

În contextul amplificării tensiunilor între SUA și Iran, și citând amenințări neprecizate venite dinspre Teheran, prezența militară americană în Orientul Mijlociu a fost întărită, inclusiv prin trimiterea în zonă a mai multor bombardiere strategice B-52 și a grupului naval al portavionului USS Abraham Lincoln.

„Un portavion cu aproximativ 40-50 aeronave și 6.000 de militari reprezenta o amenințare serioasă în trecut, dar acum îi considerăm o țință. Amenințările s-au transformat în oportunități”, a transmis amiralul Hajizadeh.

„Dacă americanii fac vreo mișcare, îi vom lovi”, a adăugat amiralul.

Administraţia islamistă de la Teheran a refuzat, vineri, orice dialog cu Statele Unite, iar un cleric iranian a ameninţat că portavion american ar putea fi atacat, în contextul amplificării tensiunilor bilaterale.

În contextul tensiunilor generate de sancţiunile impuse de SUA după retragerea din Acordul atomic iranian, preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat deschis negocierilor cu regimul de la Teheran. "Ceea ce aş vrea să văd din partea Iranului ar fi să mă sune", a declarat liderul de la Casa Albă.

Gardienii Revoluţiei din Iran au transmis miercuri că nu vor exista negocieri cu Statele Unite. "Nu vor fi deloc negocieri cu America", a declarat generalul iranian Yadollah Javani, citat de agenţiile de presă Tasnim şi Associated Press. La rândul său, un cleric islamic radical din Iran, ayatollahul Yousef Tabatabai-Nejad, a avertizat că portavionul trimis de SUA în Golful Persic poate fi "distrus cu o singură rachetă".