Facebook a declarat duminică că a eliminat numeroase conturi false aparținând utilizatorilor italieni sau care răspândeau știri false înainte de alegerile parlamentare europene care vor avea loc luna aceasta, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Uniunea Europeană a avertizat în privința intervențiilor străine în campania electorală pentru votul din 23-26 mai, iar în aprilie Comisia Europeană a cerut Google, Facebook și Twitter să facă eforturi suplimentare pentru a elimina știrile false înaintea alegerilor.

"Am eliminat o serie de conturi false și duplicate care ne-au încălcat politica de autenticitate, precum și o serie de pagini din cauza încălcării regulilor privind schimbarea numelui", a declarat un purtător de cuvânt al Facebook din Italia. "De asemenea, am luat măsuri împotriva unor pagini care răspândesc în mod repetat informații false", a spus el, adăugând că în luarea deciziei a contribuit și o investigație efectuată de grupul activist online Avaaz.

Avaaz a declarat duminică că Facebook a înlăturat 23 de conturi italiene, cu un număr total de peste 2,46 milioane de adepți, care răspândesc informații false cu privire la aspecte precum migrația și vaccinurile sau antisemitismul. Mai mult de jumătate din conturile eliminate susțineau fie Movimento 5 Stelle, fie Liga, cele două partide din coaliția guvernamentală de la Roma.

Avaaz este o organizație civică globală care promovează implicarea cetățenilor în campanii referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupție, sărăcie, conflicte și multe alte teme.