Câteva zeci de oameni au aruncat cu pietre în moschei și în magazinele deținute de musulmani, iar un localnic a fost bătut duminică în orașul Chilaw, pe coasta de vest a Sri Lanka, din cauza unei dispute care a început pe Facebook, scrie Reuters.

moscheeFoto: YouTube

Acum trei săptămâni, în Sri Lanka, au avut loc atentate cu bombă în patru hoteluri și trei biserici, în urma cărora au murit mai mult de 250 de persoane. De atunci, grupurile musulmane spun că au primit zeci de plângeri din întreaga țară în legătură în legătură cu numeroasele cazuri de hărțuire. "O patrulă de poliție a fost trimisă în Chilaw pentru a controla situația tensionată", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, Ruwan Gunasekera, pentru Reuters.

O fotografie a unei conversații de pe Facebook, văzută de un jurnalist Reuters, prezintă o postare a unui utilizator care a scris în Sinhala (n.r. limba oficială a Sri Lanka) "Este greu să ne facă să plângem" la care i-a răspuns un altul, identificat ca Hasmar Hameed, a răspuns în limba engleză: "Nu râdeți, nu ma dura mai mult de 1 zi până veți plânge".

Autoritățile au declarat că au arestat pe autorul unui comentariu de pe Facebook, în vârstă de 38 de ani, care se numește Abdul Hameed Mohamed Hasmar.

Locuitorii din Chilaw, un oraș majoritar creștin, au declarat că postul lui Hasmar a fost interpretat ca o amenințare care a condus la valul de incidente de după. "Au aruncat cu pietre în trei moschei și câteva magazine deținute de musulmani. Acum situația s-a calmat, dar ne temem de noapte ", a spus un localnic musulman care a cerut să rămână anonim din motive de siguranță.

O moschee a suferit pagube importante, a spus el. Înregistrările video care circulă online arată că mai mulți tineri strigau și aruncau pietre într-un magazin de haine despre care localnicii spun că îi aparțin lui Hasmar. Unele comunități spun că se tem că guvernul, care nu a reușit să acționeze în cazul tuturor avertismentelor legate de atacurile islamiste, nu a prins toți potențialii militanți.

Cu o săptămână în urmă, în Negombo, unde au fost ucise peste 100 de persoane în timpul rugăciunilor de Paști, a avut loc o ciocnire violentă între musulmani și creștini după o dispută legată de condițiile din trafic. Spre deosebire de ciocnirile de la Negombo, guvernul din Sri Lanka nu a impus duminică interdicția utilizării platformelor de social media.