Parlamentul de la Paris a dezbătut vineri un proiect de lege controversat referitor la restaurarea Catedralei Notre-Dame într-un termen de cinci ani, după ce edificiul a fost afectat de un incendiu pe 15 aprilie, potrivit France 24, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Renovarea catedralei gotice, al cărei acoperiș a fost distrus în incendiu, va fi o provocare pentru Guvern, care a redactat proiectul de lege în acest sens. La câteva zile după incendiu, președintele Emmanuel Macron a declarat că restaurarea clădirii va fi făcută în cinci ani.

Proiectul de lege a generat, însă, controverse, întrucât ar putea să includă și îndepărtarea unor elemente de protecție ale catedralei.

În cadrul dezbaterii de vineri, ministrul Culturii, Franck Riester, a declarat în Parlament că termenul de cinci ani este unul „ambițios” pentru restaurarea catedralei, care a fost construită în aproximativ două secole, însă a dat asigurări că proiectul „nu va fi făcut în grabă”. „Da, vrem să ne mișcăm rapid. Unii ne-au acuzat că vrem să ne mișcăm prea repede, însă manifestările de generozitate ne obligă să acționăm și chiar asta facem”, a declarat el.

Până acum s-au strâns aproximativ un miliard de dolari din donații pentru restaurarea Catedralei Notre-Dame. Experții au estimat că restaurarea ar urma să coste între 600 și 700 de milioane de euro. Au existat propuneri ca diferența de bani rămasă după restaurare să fie folosită pentru reabilitarea unor alte biserici și catedrale aflate în stare de degradare.