Membrii republicani și democrați ai Congresului SUA i-au transmis vineri președintelui Donald Trump că sunt preocupați de "traiectoria descendentă a democrației" Ungariei, înainte de vizita primului-ministru Viktor Orban la Washington săptămâna viitoare, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Viktor OrbanFoto: kremlin.ru

"În ultimii ani, democrația din Ungaria s-a erodat semnificativ. Sub Orban, procesul electoral a devenit mai puțin competitiv și sistemul judiciar este din ce în ce mai controlat de stat", au declarat președintele republican al Comitetului pentru Relații Externe al Senatului, Jim Risch, și Bob Menendez, senator democrat din Comitet, într-o scrisoare către Trump.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnată de senatorul republican Marco Rubio și de senatorul democrat, Jeanne Shaheen.

Mai mulți membri democrați ai Camerei Reprezentanților, conduși de președintele Comisiei pentru afaceri externe, Eliot Engel, i-au cerut lui Trump să-și anuleze întâlnirea cu Orban, citând preocupări similare, precum și comentariile sale antisemite și xenofobe.

Orban este văzutca un lider naționalist care a avut adesea conflicte cu Uniunea Europeană în ceea ce privește campaniile anti-imigrație și reformele judiciare. În trecut, a intrat în conflict cu administrația fostului președinte Barack Obama, democrat, în legătură cu ceea ce criticii spun că a fost o erodare a valorilor democratice de către guvernul său.

Trump seva întâlni luni cu Orban.

Senatorii au declarat, de asemenea, că sunt foarte preocupați de relația strânsă dintre Ungaria, partener NATO, și Rusia. Ei au mai declarat că Ungaria nu și-a diversificat resursele energetice, altele decât cele de laMoscova, și a permis Rusiei să-i exploateze sistemul de vize pentru a evita sancțiunile din SUA.

Ei au numit relocarea Băncii Internaționale de Investiții de laMoscova la Budapesta "un exercițiu de forțărusească". Consideră, de asemenea, că este îngrijorător faptul că Ungaria a respins o cerere de extrădare a SUA pentru doi dealeri de arme și i-a trimis către "libertate la Moscova".

Senatorii i-au cerut lui Trump să menționeze aceste preocupări în cadrul întâlnirii sale cu Orban și să sublinieze sprijinul SUA pentru poporul maghiar.

Casa Albă nu a răspuns imediat unei cereri de comentariiasupra scrisorii.

Cu toate acestea, un înalt oficial din administrație a declarat reporterilor laCasa Albă că vizita lui Orban a făcut parte din strategia administrației Trump de reangajare în Europa Centrală și de Est, încercând să încurajeze națiunile să colaboreze cu NATO și vecini precum Ucraina.

"Scopul acestei întâlniri este pur și simplu doar să întărim relația strategică dintre aliați ... nu neapărat să eliminăm toate problemele de pe agenda bilaterală, pe care le-am discutat în mod constant în ultimii doi ani", a spus oficialul.