Patrick Shanahan, secretarul interimar al Apărării din SUA, a aprobat transferul a 1,5 miliarde de dolari pentru construirea unui porțiuni din zidul cu Mexicul, a declarat un oficial, care a precizat că o parte din bani provin din fondurile alocate pentru sprijinirea forțelor afgane de securitate, conform Mediafax.

Foto:

"Fondurile au fost luate dintr-o varietate de surse, incluzând reduceri de costuri, schimbări programatice și cerințe revizuite și, prin urmare, vor avea un impact minim asupra pregătirii forțelor", a afirmat Shanahan, potrivit cotidianului The New York Times.

Secretarul Apărării a mai spus că peste 4.000 de militari americani și 19 aeronave acționează în zona de frontieră.

Un oficial american a declarat, sub protecția anonimatului, că transferul include 604 milioane dolari din fondurile pentru forțele afgane de securitate, angrenate într-o luptă dificilă cu militanții talibani.

Un alt oficial american a declarat că transferul de fonduri "nu reflectă nimic în legătură de angajamentul nostru (…) A fost nevoie de mai puțini bani decât am crezut pentru a respecta angajamentul politic". Acesta adăugând că nu a fost pentru prima dată când Statele Unite au redirecționat bani din cont.

Totuși, există temeri că forțele afgane ar putea să se prăbușească dacă trupele americane vor fi retrase.

Decizia Pentagonului, probabil, va fi contestată de Congres. Unii congresmeni au sugerat că ar putea crea noi restricții în ceea ce privește autoritatea Pentagonului de a redirecționa fondurile.

Construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, care ar avea drept scop să reducă imigrația, reprezintă una dintre principalele promisiuni electorale ale preşedintelui Donald Trump.