Președintele Rusiei, Vladimir Putin, alături de șefi de stat și de guvern din mai multe țări, a fost invitat la ceremonia de încoronare a împăratului Naruhito al Japoniei, eveniment programat pentru luna octombrie, a anunțat vineri ambasada niponă la Moscova, informează agenția de știri Tass conform Mediafax.

PutinFoto: Digi24.ro

"Japonia a trimis o invitație pentru ceremonia de întronare către președinte, în calitatea sa de lider al Federației Ruse", a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei nipone.

Potrivit oficialului japonez, invitațiile sunt trimise șefilor de stat și de guvern, dar fiecare țară decide cine va participa la ceremonie.

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat la finalul lunii aprilie, după 30 de ani şi cinci luni pe tronul Crizantemei, iar locul său a fost luat de fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito.

Pe data de 22 octombrie, Naruhito îşi va proclama oficial ascensiunea la tronul Crizantemei, într-un eveniment la care vor participa 2.500 de persoane, urmată de o procesiune cu maşinile prin centrul oraşului Tokyo.

În vârstă de 59 de ani, Naruhito este al 126-lea împărat al Japoniei şi primul născut după cel de-al Doilea Război Mondial. S-a căsătorit în 1993 cu Masako Owada, o femeie fără titlu nobiliar, iar, opt ani mai târziu, s-a născut unicul lor copil, prinţesa Aiko.

Monarhia japoneză este una constituţională, puterea executivă fiind deţinută de guvern, iar Constituţia japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de "simbol al statului şi al unităţii poporului japonez".