Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a declarat că forțele guvernamentale siriene ar trebui să înceteze atacurile din zona de nord-vest a țării, potrivit agenției Anadolu, citată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata siriană, sprijinită de Rusia, a lansat operațiuni la sol săptămâna aceasta în zona Idlib, controlată de rebeli. Ministrul turc a declarat vineri că aceste forțele guvernamentale ar trebui să rămână în teritoriile stabilite în cadrul unui acord semnat în Kazahstan, pentru a evita ca civilii să fie uciși.

„Problemele de ordin umanitar devin mai grave pe zi ce trece, iar situația are tendința de a se transforma într-o catastrofă”, a declarat Akar. El a mai spus că atacurile reprezintă o amenințare și pentru posturile de observație ale Turciei din regiune. „Ne așteptăm ca Rusia să ia măsuri eficiente pentru a determina forțele loiale regimului să renunțe la atacurile din sudul regiunii Idlib și să revină imediat la granițele stabilite prin Acordul de la Astana”, a mai adăugat oficialul turc.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a discutat vineri despre situația din nord-vestul Siriei. Ulterior, 11 din ce 15 membri, printre care și Statele Unite, Franța și Marea Britanie au decis să condamne uciderea civililor și au avertizat cu privire la posibilitatea producerii unei catastrofe umanitare în Idlib.