Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a avertizat Iranul că orice atac la adresa cetățenilor și intereselor SUA va provoca o replică rapidă și decisivă din partea Washingtonului, informează Mediafax, citând agenția de știri Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Regimul din Teheran ar trebui să înțeleagă că orice atac al acestora sau al unor complici ai lor de orice fel la adresa intereselor sau cetățenilor americani va primi un răspuns prompt și decisiv din partea SUA", a declarat șeful diplomației de la Washington. Pompeo a mai afirmat că SUA au observat în ultimele săptămâni o escaladare a amenințărilor venite din partea Iranului.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul.

Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Trataului.

În contextul amplificării tensiunilor între SUA și Iran, și citând amenințări neprecizate venite dinspre Teheran, prezența militară americană în Orientul Mijlociu a fost întărită, inclusiv prin trimiterea în zonă a mai multor bombardiere strategice B-52 și a grupului naval al portavionului USS Abraham Lincoln.