Un subiect de vârf pe agenda summitului UE de la Sibiu, din România, este problema acţiunilor provocatoare ale Turciei în zona Mediteranei de Est. De altfel, în afară de reacţiile oficiale de la Atena şi Nicosia, şi Bruxelles-ul a transmis zilele trecute mesaje severe către Ankara, ca urmare a forajelor programate de Turcia în zona maritimă a Ciprului, printr-un NAVTEX care a blocat şi o porţiune din Zona Economică Exclusivă a Ciprului, potrivit Kathimerini, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Juncker: "În această privinţă sunt cipriot"

Dintre poziţiile exprimate astăzi în România, caracteristică este declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care, venind la summit, a spus că "în această privinţă sunt cipriot".

Mesaje din partea lui Tsipras şi a lui Anastasiades

La rândul său, premierul grec, Alexis Tsipras, a subliniat că problema acţiunilor provocatoare ale Turciei "priveşte Uniunea Europeană în ansamblu şi nu doar Ciprul". "Dreptul internaţional nu poate fi încălcat. UE trebuie să aibă o poziţie unitară atunci când dreptul internaţional este încălcat în regiunea sa", a adăugat el, în timp ce la o întrebare pusă de un jurnalist "sancţiuni sau diplomaţie", Tsipras a răspuns "mai întâi diplomaţia".

Pe aceeaşi lungime de undă s-a situat şi preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades care a cerut "o reacţie a UE la acţiunile provocatoare ale Turciei pe măsura ponderii speciale a Uniunii". "Sperăm să se întâmple ceva care să valorizeze Europa în ochii europenilor şi în special pe baza principiului solidarităţii europene, dar şi al respectării suveranităţii statelor în general, cu atât mai mult a statelor membre", a declarat astăzi Anastasiades. Preşedintele cipriot a mai spus că pe durata summitului "va prezenta în detaliu cele întâmplate în ultimul timp, din păcate, ca rezultat la încălcării dreptului internanţional de către Turcia" şi şi-a exprimat convingerea că "vom avea sprijinul puternic al Consiliului European şi al UE". Întrebat dacă le va cere omologilor săi europeni sancţini împotriva Turciei, Anastasiades a răspuns că "Asta vom vedea în continuare".

Şi PPE condamnă

Anterior, o reacţie la acţiunile Ankarei a existat şi din partea Partidului Popular European. În declaraţiile în faţa ziarişitlor, în marja reuniunii PPE, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, Prodromos Prodromou, a precizat că "Nikos Anastasiades a informat cu privire la încălcările grosolane şi fără precedent de către Turcia a Zonei Economice Exclusive a Ciprului şi despre forajele cu care ameninţă, iar partenerii săi din PPE condamnă intervenţia Turciei, cer Turciei să abandoneze aceste activităţi ilegale, care, după cum se precizează, sunt orientate nu numai împotriva Republicii Cipru, ci şi împotriva intereselor UE".

În paralel, PPE precizează că va urmări situaţia şi va răspunde pe măsură, arătând solidaritate cu Republica Cipru.

Christodoulides: În curând, primele mandate de arestare

Despre paşii ce se întreprind pentru combaterea acţiunilor provocatoare ale Turciei a vorbit de dimineaţă şi ministrul cipriot de externe, Nikos Christodoulides. El a spus că în următoarele două zile se aşteaptă evoluţii în legătură cu implementarea planificării energetice a Republicii Cipru, precizând că "în foarte scurt timp vor fi emise primele mandate de arestare" cu privire la activitatea Turciei.

În privinţa paşilor ce se întreprind pentru combaterea acţiunilor provocatoare ale Turciei, Christodoulides a vorbit despre concluziile Consiliului din martie 2018, despre poziţia comună a celor 28 de state membre în Consiliul de Asociere UE-Turcia şi despre reacţiile imediate la nivel internaţional, precizând că Nicosia se află în contact cu statele-membre UE. Christodoulides a mai spus că se află în legătură în mod special cu statele vecine care sunt interesate de evoluţii şi urmăresc cu foarte mare atenţie, precum şi cu acele ţări care au un interes aparte faţă de evoluţiile din domeniul energetic în estul Mediteranei.