Numărul americanilor care se pronunță în favoarea demiterii președintelui SUA, Donald Trump, a crescut cu 5% față de mijlocul lunii aprilie, ajungând la 45%, în timp ce 42% se opun unui astfel de scenariu, arată un sondaj de opinie Reuters/Ipsos publicat joi, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totodată, 57% dintre respondenți au declarat că sunt de părere că anchetele multiple care îl vizează pe Trump interferează cu activități guvernamentale importante. Aproximativ jumătate din democrați și trei sferturi din republicani au avut această opinie.

Chestiunea demiterii lui Trump este una urgentă pentru liderii democrați din Camera Reprezentanților, care par indeciși dacă să inițieze procedura de demitere, în pofida probabilei opoziții insurmontabile din Senatul controlat de republicani.

După o anchetă coordonată de procurorul special Robert Mueller, care a durat aproape doi ani, democrații din Camera Reprezentanților au inițiat multiple investigații care îl vizează pe Trump, membri ai familiei sale și afacerile președintelui.

Pe de altă parte, Trump încearcă să împiedice investigațiile, refuzând să publice fișele sale fiscale, invocând privilegiul prezidențial pentru a bloca furnizarea către Congres a versiunii complete a raportului elaborat de Comisia Robert Mueller, și inițiind acțiuni în instanță pentru a îngreuna activitatea anchetatorilor.

Popularitatea lui Trump s-a situat la un nivel identic cu cel înregistrat săptămâna trecută, cu 39% din adulți având o părere favorabilă despre liderul de la Casa Albă, iar 55% fiind împotrivă.

Sondajul Reuters/Ipsos a fost realizat luni pe întreg teritoriul Statelor Unite, pe baza unui eșantion de 1006 adulți, și are o marjă de eroare de aproximativ 4%.