Din cauza reperării unei drone, în plin trafic de dimineață, operațiunile de zbor de la aeroportul din Frankfurt au trebuit să fie suspendate. Din motive de securitate, aproape o oră nu s-au operat decolări și aterizări, a declarat un purtător de cuvânt al operatorul aeroportului, Fraport, pentru Hessenschau.de. Blocajul a dat peste cap traficul aerian, 127 de zboruri au fost anulate. Se prefigurează întârzieri pe parcursul zilei de joi.

HotNews.roFoto: Hotnews

Incidentul

Poliția Federală a controlat spațiul de zbor al aeroportului. În tot acest timp, unii pasageri au trebuit să aștepte nu doar în aeroport, ci și fiind gata îmbarcați. Potrivit unui purtător de cuvânt al Poliției Federale, au existat mai multe semnalări în zori, referitoare la existența unei drone care survola sudul spațiului aerian al aeroportului. Ulterior, aceasta nu a mai fost detectată. În consens cu controlorii de trafic aerian, poliția a dat undă verde zborurilor, la ora 8.15. La Frankfurt se operează în cursul zilei cca 1.500 de zboruri.

Motivele care stau la baza acestei conturbări sunt încă neclare, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al poliției. S-a demarat o anchetă, iar căutările continuă, inclusiv din elicopter.

Recidiva

La sfârșitul lunii martie, operațiunile de zbor de la aeroportul din Frankfurt au fost sistate după reperarea unei drone, pentru o jumătate de oră. Acestui incident i s-a adăugat faptul că a apărut o eroare de calculator la centrul de control al traficului aerian din Langen. Dintre cele 1.439 de zboruri ale acelei zile, 60 au fost anulate și s-au înregistrat sute de întârzieri.

În 2018, Controlul german de trafic aerian a înregistrat un total de 158 de perturbări ale traficului aerian regulat, din cauza unor drone. Aceasta reprezintă cu aproximativ 80% mai mult decât în 2017, când s-au semnalat 88 de cazuri. Cele mai multe probleme au fost raportate la aeroportul din Frankfurt am Main, urmat de Berlin, München și Hamburg.

În Germania, zborurile cu drone sunt interzise în zona de aterizare și decolare a aeroporturilor, precum și deasupra mulțimilor de oameni, a spitalelor, închisorilor, autostrăzilor sau căilor ferate. Acolo unde le este permis zborul, dispozitivele trebuie să rămână în raza vizuală și nu se pot ridica mai sus de 100 de metri, de la sol.