Edgar Zambrano, vicepreședinte al Adunării Naționale de la Caracas, controlată de opoziție, a fost arestat de forțele de securitate loiale regimului președintelui Nicolas Maduro, a anunțat miercuri Juan Guaido, liderul opoziției din Venezuela, informează Mediafax, citând agenția de știri Dpa.

Juan GuaidoFoto: Captura YouTube

"Regimul l-a luat pe prim vicepreședinte", a anunțat Guaido pe Twitter, adăugând că regimul Maduro "intenționează să dezintegreze puterea reprezentată de toți venezuelienii, dar nu va reuși".

Zambrano a scris pe Twitter că vehiculul în care se afla a fost înconjurat de ofițeri din forțele de securitate, chiar în fața sediului partidului său. Cum a refuzat să iasă din vehicul, forțele de securitate au remorcat vehiculul său până la Helicoide, o clădire guvernamentală din Caracas, transformată în închisoare. Zambrano și mai mulți parlamentari din Venezuela sunt anchetați pentru trădare și instigare la insurecție.

Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Numeroase ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, au luat decizii similare.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că va face totul pentru apărarea preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce, pe fondul speculaţiilor privind o presupusă invazie militară prin Columbia, Casa Albă a reiterat că preşedintele Donald Trump menţine "toate opţiunile".

De asemenea, China, Turcia, Cuba şi Siria îl susţin pe Nicolas Maduro.