Marţi, ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a avertizat că UE riscă să facă "implozie", argumentând că mai multe ţări se îndepărtează de ea, şi a cerut UE să-şi regândească priorităţile. "UE are o problemă: ameninţarea unei implozii care planează deasupra ei. Amara realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special în nord-vestul Europei, vrea să plece", şi-a exprimat regretul Hoekstra în timpul unui discurs ţinut la Universitatea Humboldt din Berlin, potrivit Rador care citează La Libre.

Wopke HoekstraFoto: Wikipedia

"Dacă Uniunea noastră incapabilă să inspire cele mai bune şi mai strălucite ţări să se alăture rândurilor sale sau să introducă moneda euro şi dacă Uniunea noastră riscă să piardă definitiv o forţă ca Marea Britanie, atunci ea are o problemă fundamentală", a spus ministrul olandez.

Brexit "nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga. Este o victorie pentru Moscova şi Beijing", a punctat el.

Dintre ţările "democratice şi prospere" în cauză, ministrul olandez a menţionat şi Norvegia şi Elveţia, care "nu sunt interesate" să adere la UE, sau Danemarca şi Suedia care "resping euro".

Pentru a face Europa mai atractivă, el a solicitat o "schimbare a cursului" pentru a construi o "Europă nouă şi îmbunătăţită".

Printre căile propuse, dl Hoekstra a sprijinit proiectul european de apărare, care ar permite "reducerea cheltuielilor" fiecărei ţări prin jocul de reciprocitate şi, de asemenea, necesitatea de a prezenta un "front unit" pe scena geopolitică.

"Europa trebuie să-şi abandoneze naivitatea actuală. Fie că este vorba să impună sancţiuni, fie că protejează pieţele noastre sau gestionează conflictele din lumea de astăzi, Europa trebuie să-si poată face auzită vocea", a afirmat el.

Referitor la aceste puncte, ministrul conservator a declarat că "este de acord cu multe idei franceze despre UE" şi a cerut Germaniei să urmeze aceeaşi cale "în interesul Europei".

"Prin urmare, aş aprecia să văd o Germanie mai puţin rezervată. În calitate de vecin, aliat şi prieten apropiat, Olanda va fi alături de voi", a concluzionat dl.Hoekstra.