Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ţinut o conferinţă de presă la Bruxelles înaintea summitului informal al liderilor europeni programat în România, ultima întâlnire înaintea alegerilor din 26 mai. Pentru Junker, întâlnirea a reprezentat şi o ocazie de a face un bilanţ al celor cinci ani de conducere a executivului comunitar, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

Jean-Claude JunckerFoto: Agerpres

"Unul dintre cele mai bune rezultate ale Comisiei mele a fost menţinerea Greciei în UE", a spus politicianul luxemburghez, care a explicat în schimb că una dintre prinicipalele greşeli ale sale a fost lentoarea cu care a reacţionat în faţa scandalului LuxLeaks care l-a lovit la începutul mandatului său şi faptul că a accept cererea fostului prim-ministru Cameron de a nu interveni în dezbaterea britanică înainte de referendumul Brexit.

Juncker a respins apoi criticile celor care-l consideră responsabil de ascensiunea partidelor populiste de pe continent . "Este greşit ca Europa să fie ţapul ispăşitor al tuturor lucrurilor, dezaprobarea faţă de Uniune se datorează adesea motivelor naţionale", a explicat Junker.