Autoritățile ungare au forțat 11 cetățeni afgani să traverseze frontiera în Serbia, în cursul nopții, după ce solicitările de azil le-au fost respinse, susțin reprezentanții Comitetului Helsinki din Ungaria, o organizație neguvernamentală pentru protecția drepturilor omului, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deportarea altor cinci cetățeni afgani a fost suspendată în urma unei contestații a Comitetului Helsinki din Ungaria la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, informează agenția Reuters.

Agenția ONU pentru Refugiați a transmis că acțiunile autorităților ungare de a forța două familii să părăsească țara reprezintă "o încălcare flagrantă a legilor internaționale și europene".

Potrivit legislației ungare, solicitările de azil ale refugiaților sosiți dintr-o țară considerată sigură de Budapesta sunt respinse, a transmis agenția ONU, adăugând că acest caz evidențiază "preocupările profunde" în legătură cu această practică.

Comitetului Helsinki a transmis că acțiunea autorităților ungare a vizat trei familii afgane. Două familii, inclusiv o femeie însărcinată, au fost forțate în cursul nopții să traverseze înapoi în Serbia.

"Acești oameni au fost puși într-o situație imposibilă", a declarat Andras Lederer, un reprezentant al Comitetului Helsinki. "... Fie să se întoarcă la Kabul, fie să plece în Serbia, târziu, în mijlocul nopții noaptea".

Biroul ungar pentru Imigrație și Azil a comunicat că cele 11 persoane au ales să plece în Serbia.

Autoritățile sârbe au cazat cele două familii afgane într-un centru de primire refugiați, a transmis Agenția ONU pentru Refugiați.

Autoritățile ungare au explicat că înainte de a ajunge în Ungaria, azilanții au trecut prin mai multe state, inclusiv o țară membră UE, unde au beneficiat de asistență medicală.