Marea Britanie, Franța și Germania au avertizat, miercuri, Iranul că vor exista consecințe serioase dacă încalcă condițiile Acordului atomic, după ce președintele iranian Hassan Rouhani a acordat marilor puteri un termen limită de 60 de zile pentru ca acestea să elimine sancțiunile economice, potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia doresc să menţină Acordul nuclear cu Teheranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat miercuri că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear.

"Nu putem implementa doar noi un acord internațional, dacă cealaltă parte nu o face", a declarat președintele de la Teheran, potrivit agenției de știri Dpa.

Rouhani a avertizat că va relua operațiunile de îmbogățire a uraniului dacă marile puteri semnatare nu își respectă promisiunile făcute în acord.

Florence Parly, ministrul francez al Apărării, a declarat că statele europene analizează posibilitatea reintroducerii de sancțiuni la adresa Iranului dacă regimul de la Teheran nu va mai respecta prevederile Acordului atomic.

"Dacă aceste obligații nu sunt îndeplinite, în mod firesc ar apărea această întrebare", a afirmat Parly.

La rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a subliniat că celelalte puteri susțin în totalitate Acordul nuclear cu Teheranul.

"De aceea ne așteptăm ca Iranul să-l pună în aplicare - fără excepții", a afirmat șeful diplomației de la Berlin, avertizând împotriva adoptării unor măsuri care ar amenința stabilitatea Orientului Mijlociu.

"În cazul în care Iranul încetează să-și îndeplinească angajamentele nucleare, vor exista, desigur, consecințe", a declarat adjunctul ministrul britanic de Externe, Mark Field.