Populația sud-africană este profund descurajată de problemele de corupție și de inegalitate economică, iar sentimentul de apatie al oamenilor reprezintă un semnal de alarmă pentru partidul care se află în momentul de față la putere, scrie AP News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Luna trecută oamenii au ieșit pe străzile orașului Alexandra, impulsionați de campaniile electorale pentru alegerile naționale care au început astăzi și de frustrările legate de modul de guvernare al Congresului Național African. Partidul a avut de suferit din cauza acuzațiilor de corupție și mulți cetățeni și-au pierdut încrederea în legitimitatea acestuia. Rata șomajului este de 25% la o populație de 56 de milioane de oameni, iar în fiecare an au loc proteste legate de inexistența serviciilor de bază, cum ar fi canalizarea în unele cartiere în care populația este de culoare. Jumătate din familiile sud-africane au un venit per capita de 90 de dolari pe lună sau mai puțin și șanse foarte mici de a-și îmbunătăți veniturile.

Unul dintre coordonatorii protestelor de luna trecută, Thembeni Manana a declarat că "oamenii s-au săturat să voteze", iar acest sentiment de apatie la nivel național reprezintă un semn de îngrijorare pentru Congresului Național African, în contextul alegerilor naționale.

Președintele Cyril Ramaphosa a recunoscut luna trecută că țara se confruntă cu o problemă gravă a inegalității, la 25 de ani de la apartheid. Iar această problemă poate afecta valorile democratice, potrivit comitetului din partea Centrului de Studii legate de Inegalitate de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg.

Banca Mondială a anunțat că Africa este cea mai inegală națiune de pe planetă.