Iranul va reîncepe activitățile de îmbunătățire a uraniului dacă puterile lumii nu își vor ține promisiunile făcute în cadrul acordului nuclear din 2015, a declarat miercuri președintele Hassan Rouhani, la un an după ce SUA s-au retras din acord, transmite Reuters.

Hassan RouhaniFoto: Wikimedia Commons/ Mahmoud Hosseini

Într-un discurs transmis la televiziunea națională, Rouhani a spus că ceilalți semnatari - Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia - au 60 de zile să transforme în realitate promisiunile de protejare a petrolului și băncilor din Iran de sancțiunile americane.

Iranul a anunțat ambasadorii țărilor care au semnat acordul nuclear că va renunța la unele angajamente luate în înțelegerea nucleară semnată în 2015, potrivit televiziunii iraniene IRIB.

Reacția Teheranului vine după ce Administrația Trump a început să reimpună sancțiuni împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor de petrol, un sector cheie al economiei iraniene. Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înțelegerea și au încercat să convingă Iranul să nu renunțe la acord, în pofida măsurilor punitive americane.

Pe fondul intensificării tensiunilor dintre Washington și Teheran, consilierul prezidențial american pentru Securitate naţională, John Bolton, a declarat recent că Administrația Trump a suplimentat forțele SUA din Orientul Mijlociu ca reacție la "indicii și avertismente" dinspre Iran și pentru a arăta că Statele Unite vor răspunde oricărui atac.

"Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pe deplin pregătiți să răspundem oricărui atac", a afirmat Bolton.