Bunicii a doi copii de origine franceză care se află în Siria împreună cu mama lor, arestată pentru că s-ar fi alăturat grupării teroriste Stat Islamic (ISIS), au reclamat autoritățile de la Paris la CEDO pentru că au refuzat să îi primească în țară, potrivit Mediafax care citează France 24.

Recruti ai ISIS sunt loviti de antrenor in organele genitaleFoto: Captura DailyMail

Cei doi copii, un băiat de patru ani și o fată de trei ani se află în detenție, împreună cu mama lor, împotriva căreia un judecător din Franța a emis un mandat de arestare. În ultimele trei luni cei trei s-au aflat în tabăra Al-Hol din nord-estul Siriei, unde au ajuns din Baghouz, ultima redută a ISIS în Siria. Tabăra găzduiește peste 70.000 de persoane, fiind supraaglomerată, iar îmbolnăvirile sunt frecvente, potrivit ONG-urilor care trag un semnal de alarmă cu privire la această situație și care avertizează că un dezastru umanitar este pe cale să se producă în acea tabără.

Prin cererea adresată CEDO, bunicii copiilor susțin că Franța permite ca minorii să fie expuși unor tratamente inumane și degradante în interiorul unei tabere afectate de boli și malnutriție și consideră că autoritățile franceze nu respectă Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care menționează că „nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante”. Avocații mai fac apel și la o regulă europeană care prevede că „nimeni nu poate fi lipsit de dreptul de a intra pe teritoriul statului al cărui cetățean este”.

Guvernul francez a decis să analizeze fiecare caz în parte în legătură cu primirea în țară a copiilor teroriștilor. Din luna martie și până în prezent, doar cinci copii orfani și o fată de trei ani a cărei mamă a fost condamnată la închisoare pe viață în Irak au fost repatriați. Pe 23 aprilie, Consiliul de Stat a respins mai multe solicitări privind obligarea Guvernului să-i primească pe acești copii.

Într-un interviu acordat France 24, unul dintre avocații familiei, Marie Dosé, a declarat că „atunci când facem un copil să plătească pentru alegerile părinților săi, suntem mai mult decât nedrepți”.