Un preot greco-catolic, însoțit de soție și copii, a făcut marți elogiul vieții conjugale în fața Papei Francisc care s-a întâlnit cu clericii din Macedonia de Nord, în ultima etapă a vizitei sale, relatează AFP.

Papa Francisc, la sosirea in BulgariaFoto: Captura YouTube

”Ca preot, Dumnezeu mi-a oferit harul de a simți paternitatea coprului, în sânul familiei, și în același timp paternitatea spirituală, în cadrul parohiei mele. Am simțit că cele două lucruri sunt complementare”, a subliniat preotul Goce Kostov, preot bizantin, însoțit de soția sa Gabriela și de cei patru fii ai lor.

”Familia mă ajută în munca pastorală, în relația cu persoanele, cu tinerii, cu copiii. Fără ei, aș fi mult mai sărac”, a pledat el, în timp ce soția sa a adăuga: ”Viața ne-a adus foarte multă bucurie”.

Micuța comunitate catolica din Macedonia de Nord (mai puțin de 1% din populație) este predominant bizantină.

”Mărturia dumneavoastră are acest parfum evanghelic al primelor comunități”, a răspuns Papa Francis.

Preoții s-au căsătorit într-adevăr timp de secole, iar textele biblice indică de asemenea că apostolul Petru a avut o soacră.

Obligația de a fi celibatar pentru a intra în clerul Bisericii catolice latine a fost introdusă abia în secolul al XI-lea.

Catolicii din riturile orientale admit hirotonisirea ca preoți a bărbaților căsătoriți, cu condiția să aleagă înainte de a deveni diacon între a se căsători și a rămâne celibatar. Diaconia este prima etapă spre preoție, îi permite să predice și să practice anumite ritualuri precum botezul.

În ceea ce privește ritul roman, papa a insistat în ianuarie pe respingerea unei astfel de opțiuni.

Citește și