Deși este în funcție de un an, secretarul de stat al SUA urma să viziteze azi Germania, pentru prima dată. Germania ar fi fost a 39-a țara vizitată de Mike Pompeo, în turul său european. La Berlin el urma să sosească din înghețatul Nord. Este oarecum simbolic, deoarece relațiile germano-americane sunt și ele la temperatura minimă. Și totuși, n-a fost să fie. În ultimul moment, vizita a fost contramandată, relatează Morgenpost.de. Pentru a câta oară?

Mike PompeoFoto: Flickr / Gage Skidmore

„Motive stringente au făcut imposibilă o călătorie în Germania”, s-a spus. Fără alte detalii. Marți seara, Pompeo urma să se întâlnească cu Merkel, la Cancelarie. Pe lista discuțiilor erau teme importante, însă acestea vor mai aștepta.

Pe agenda întâlnirilor lui Pompeo statea cea cu omologul sau german, ministrul de externe Heiko Maas. Seara, potrivit comunicatului oficial, cancelarul urma sa îl întâmpine „pe secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, la o discuție în cadrul Cancelariei. În plus față de relațiile bilaterale, conversația se va concentra asupra problemelor internaționale actuale”.

Maas declarase anterior Redaktionsnetzwerk Deutschland că, practic, toate problemele și conflictele internaționale majore pot fi rezolvate doar în dialog cu America. „Avem nevoie de fir direct cu Washington-ul. De aceea, avem un interes vital în cooperarea strânsă cu americanii, cu privire la problemele internaționale urgente, care să reprezinte însă și poziția europeană.“

Ministrul de externe german anunțase în ordinea de zi a discuțiilor cele legate de situația Ucrainei, Venezuelei, Iranului și Siriei. "Între temele importante se află relația noastră cu Rusia și China", adăugase el.

Gheața Washington-Berlin

De la instituirea președintelui american Donald Trump, la începutul anului 2017, relațiile germano-americane au devenit tensionate. Administrația Statelor Unite reproșează guvernului german subfinanțarea NATO, critica proiectul gazoductului germano-rus Nord Stream 2 și amenință constant cu taxe vamale, din cauza excedentului comercial german.

A fost nevoie de o perioadă neobișnuit de lungă până când să fie anunțată prima vizită a lui Pompeo în Germania. La Conferința de Securitate de la München, fostul șef al CIA, în vârstă de 55 de ani, nu s-a prezentat în luna februarie, cu toate că se afla de zile bune în Europa,vizitând Polonia, Slovacia, Ungaria, Belgia și Islanda.

Potrivit comunicatului transmis de ministerul său și citat în presa germană, Pompeo și-a început vizita pe continentul european luni, în orașul Rovaniemi, din nordul Finlandei. Acolo, el a luat parte la o reuniune ministerială a Consiliului Arctic. Acest consiliu se ocupă, printre altele, cu protecția climatică și a mediului de la Polul Nord.

După Berlinul care se pare că a căzut din agendă, Mile Pompeo va merge la Londra, unde va discuta cu premierul Theresa May despre vizita în Regatul unit, planificată la începutul lunii iunie, a președintelui american, Donald Trump. Ulterior, Secretarul de stat al SUA se va reîntoarce în țara ghețurilor, încheindu-și joia viitoare călătoria, cu două escale în Groenlanda.