Mișcarea președintelui Trump de a impune tarife adiționale produselor provenite din China a fost provocată de încălcarea unor angajamente pe care China le-a făcut în timpul negocierilor cu SUA, relatează Reuters, citând declarațiile unor oficiali americani.

Steven MnuchinFoto: Wikipedia

Trump a anunțat duminică, printr-un mesaj postat pe Twitter, că va crește tarifele de la 10 la 25% pentru anumite mărfuri provenite din China până la finalul acestei săptâmâni.

Reprezentantul Comerțului Robert Lighthizer a declarat că statul chinez a renegat promsiuni pe care le-a făcut anterior și care ar fi schimbat substanțial acordul.

"În ultima săptămână am fost martori la o erodare a angajamentelor pentru care China și-a asumat responsabilitatea", a afirmat Lighthizer.

Vicepremierul chinez Liu He este așteptat la Washington joi, pentru continuarea discuțiilor pe această temă.

"Nu refuzăm continuarea discuțiilor în acest moment. Dar deocamdată este stabilit ca vineri să fie aplicate noile tarife", a mai adăugat Lighthizer.

Secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin a declarat că au ieșit la iveală noi informații în acest weekend, care au dezvăluit că statul chinez nu și-a respectat angajamentele. Acesta a refuzat să dea alte detalii.