Președintele Donald Trump l-a grațiat luni pe locotenentul american Michael Behenna, după ce acesta a stat 5 ani în închisoare pentru uciderea unui prizonier irakian în 2008, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Behenna, comandant de pluton în Divizia 101 aeropurtată, a fost acuzat de omor fără premeditare și condamnat la 25 de ani de închisoare, după uciderea lui Mansur Mohamed, un presupus membru al-Qaeda. Acesta l-a împușcat pe Mansur de două ori în timpul interogării și susține că a acționat în legitimă apărare. Condamnarea sa a fost redusă la 15 ani în 2014.

Procurorul general din Oklahoma, Mike Hunter, a înaintat o petiție pentru grațierea lui Behenna.

Mansur a fost capturat de către soldați aflați sub comanda lui Behenna, sub suspiciunea că ar fi fost implicat într-un atac care a dus la moartea a doi membrii ai plutonului, în aprilie 2008. Nu au existat destule dovezi, așa că Mansur ar fi trebuit eliberat. Behenna era responsabil pentru conducerea prizonierului înapoi în satul său. În timpul operațiunii, locotenentul a oprit convoiul și l-a interogat pe Mansur. Behenna susține că a tras deoarece Mansur ar fi încercat să îi ia arma.

Casa Albă a declarat că Behenna este un 'deținut model" și merită această grațiere.