Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat luni că topirea gheții din Oceanul Arctic este un lucru favorabil comerțului, în ciuda avertismentelor cu privire la efectele catastrofale ale schimbării climatice, potrivit CNN.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Regiunea arctică este în prim plan când vine vorba despre oportunități noi și abundență", a afirmat Pompeo în Finlanda, în contextul întâlnirii statelor membre ale Consiliului Arctic.

"În această regiune se află 13% din resursele petroliere nedescoperite ale lumii, 30% din gazele naturale nedescoperite încă, zăcăminte de uranium, metale rare, aur, diamant, și milioane de metri pătrați de resurse neatinse [...] Scăderea regulată a cantității de gheață din apele oceanului deschide calea unor noi oportunități pentru comerț [...] Oceanul Arctic ar putea deveni Canalul Panama al secolului 21", a mai adăugat acesta.

Potrivit Programului de Cercetare a Schimbărilor Climatice condus de SUA, pierderea gheții din apele oceanului conduce la creșterea temperaturii globale, ceea ce la rândul său, duce la pierderea mai rapidă a gheții.

Pompeo și-a structurat discursul din Finlanda în jurul amenințărilor pe care Rusia și China le ridică în regiune, comparând oceanul cu alte zone maritime contestate.

"Vrem ca Oceanul Arctic să devină o nouă Mare a Chinei de Sud, militarizată și contestată din punct de vedere teritorial?"

Acest discurs a avut loc în aceeași zi în care raportul ONU a dezvăluit că un milion de specii sunt în pericol de extincție din cauza acțiunilor umane.