Şeful statului, Rumen Radev, a făcut apel la generali să se ocupe activ de finanţare pentru înzestrarea armatei, pentru că tăcerea lor astăzi poate costa mult contribuabilii mâine. Apelul său vine înainte de a începe discuţiile cu guvernul american cu privire la încheierea unui contract cu compania americană Lockheed Martin, pentru livrarea avionalor de vânătoare F-16, care au fost preferate în faţa ofertei suedeze pentru Saab şi Gripen, susţinute de preşedinte, potrivit Rador, care citează Mediapool.

Rumen RadevFoto: Agerpres/EPA

La paradă a participat şi premierul Boiko Borisov, precum şi reprezentanţi ai guvernului şi parlamentului. Preşedintele a subliniat, de asemenea, că Armata bulgară este făcută să fie pilonul stabilității, statalității și ordinii constituționale.

Cuvintele sale par a fi o continuare a schimbului de replici din presă cu Borisov din urmă cu circa două săptămâni, când premierul Borisov a întrebat: "Când comandantul suprem face apel la generali să nu stea resemnaţi să asculte şi să se uite - care este provocarea pe care le-o adresează, nu e vorba de dictatură?". Atunci, Radev a răspuns cuvintelor premierului spunând că "Dacă există vreo ameninţare pentru ordinea publică şi democraţie în ţară, aceasta nu vine de la armata bulgară, ci de la acei politicieni şi instituţii care fac în aşa fel încât morala şi legea să se îndepărteze tot mai mult".

Acum, președintele și comandantul supem al armatei bulgare a declarat că dacă Bulgaria şi-a păstrat numele, credința și limba, de-a lungul secolelor de vicisitudini și încercări, este pentru că poporul bulgar a încercat și conştientizat necesitatea unității dintre sabie, spirit și cuvânt.

"Și în cele mai grele zile de încercare, când alții au fugit de responsabilitate, soldatul bulgar era ultima barieră sacrificată pentru apărarea statalității. De aceea, pentru bulgari, armata a fost întotdeuna un exemplu de onoare şi curaj, vitejie şi statalitate. În ultimele decenii, armata noastră a trăit numeroase experimente - lipsă de experiență, concedieri, aroganță politică, dar a supraviețuit mereu, deoarece oamenii cu epoleţi îşi conştietizează misiunea", a subliniat Radev.

"Astăzi, când am trecut în cele din urmă de iluzia că apartenența la alianțele de apărare, fără a ne dezvolta propriile capacități, este o condiție suficientă pentru asigurarea securității, atunci când forțele noastre armate sunt în final plasate în centrul politicii financiare a țării, suntem puşi în faţa multor încercări, să trănsformăm banii pentru armată în capabilități moderne de apărare în mod eficient. Acest obiectiv necesită o viziune clară, transparență și respect pentru expertiza militară, deoarece complexitatea tehnologiei militare și tehnologiei moderne necesită nu doar un dialog intensiv între stat și conducerea militară superioară, ci și o poziție principială activă a generalilor bulgari, deoarece tăcerea astăzi poate fi costisitoare pentru subordonați și contribuabili mâine", a adăugat el.

Conform spuselor sale, după decenii de neglijare, armata bulgară trebuie să îşi ocupe locul demn în societatea bulgară şi în sistemul statului bulgar şi acest lucru va avea loc nu doar în virtutea provocărilor externe şi a obligaţiilor ca stat aliat, ci pentru că armata bugară are vocaţia de a fi un pilon al stabilității, statalității și ordinii constituționale.

"Ca o instituție cu încredere publică ridicată, care trebuie să fie protejată de orice interferență politică, deoarece armata bulgară e o şcoală de patriotism și bărbăţie a personalităţilor care s-au dedicat patriei, care au un ideal - Bulgaria liberă, puternică și prosperă. Lor le datorăm recunoaștere și condiții mai bune, pentru a fi în măsură să-și îndeplinească demn misiunea dificilă și extrem de riscantă. Să dăm ce se cuvine tuturor bulgarilor care luptă pentru adevăr, se revoltată împotriva arbitrarului și stagnării și apără democrația. În ei sunt speranțele pentru o Bulgaria mai corectă, mai umană și mai prosperă", şi-a încheiat discursul președintele. Apoi a început parada militară cu tancuri, elicoptere, avione și rachete, cu care militarii și-au arătat armamentul din dotare.