Duminică, premierul britanic, Theresa May, a cerut Partidului Laburist să găsească un compromis pentru a concretiza Brexitul, dar principalul partid de opoziție l-a acuzat că este "de rea-credință", potrivit La Libre, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

La aproape trei ani după referendumul care a decis părăsirea UE, șefa guvernului, într-o tribună publicată în "Mail on Sunday", consideră că "publicul este sătul de incapacitatea celor două partide principale de a găsi o modalitate de a onora rezultatul referendumului (și) de a scoate Marea Britanie din UE".

Dar un purtător de cuvânt al Laburului (stânga), John McDonnelln, care poartă negocierile pentru Brexit cu guvernul conservator al d-nei May, a declarat că nu are nicio încredere în ea.

Divorțul dintre Londra și Bruxelles, așteptat să aibă loc pe 29 martie, a fost amânat până pe 31 octombrie, în lipsa unui acord de retragere aprobat în Parlamentul britanic.

Theresa May măsoară "frustrarea" alegătorilor cu înfrângerea partidului său la alegerile locale de joi: conservatorii au pierdut mai mult de unu din patru locuri din totalul de locuri care erau în joc, cel mai prost rezultat al său după 24 de ani. Dar opoziția laburistă, incapabilă să profite de situaţie, a pierdut și ea zeci de aleși, în timp ce se aştepta să recupereze unele locuri.

"Pentru conducătorul opoziției (Jeremy Corbyn), spun: ascultați ceea ce au spus electorii la alegerile locale și să lăsăm deoparte diferențele noastre pentru moment. Să găsim un acord", a conchis liderul conservator.

Începând cu luna aprilie, guvernul a fost implicat în discuții cu Partidul Laburist pentru a încerca să găsească un compromis cu privire la Brexit pentru a elimina impasul creat de respingerea în Camera Comunelor a tuturor scenariilor care permiteau concretizarea Brexitului.

Deputații au votat de trei ori împotriva acordului de retragere încheuat de guvern cu Bruxelles-ul și împotriva tuturor opțiunilor alternative (inclusiv o ieșire fără acord sau renunțarea la Brexit) pe care ei înșiși le-au propus.

Discuțiile dintre executiv și opoziție, calificate ca fiind "serioase" de către Theresa Mai, urmau să se reia marți. Ele s-au confruntat regulat cu problema unei uniuni vamale cu UE, apărate de laburişti pentru menținerea fluidității comerțului și a relațiilor strânse cu Cei 27, dar respinse de conservatori pentru a-și recâștiga o politică comercială autonomă față de țări terțe.

Potrivit ziarului "The Sunday Times", Theresa May se află pe punctul de a-i propune "trei concesii majore" lui Jeremy Corbyn pentru a găsi un compromis, inclusiv stabilirea unei uniuni vamale cu UE până la următoarele alegeri parlamentare, programate pentru 2022 Celelalte două concesii se referă la o aliniere a reglementărilor din Regatul Unit la legislația europeană privind drepturile de muncă și la standardele pentru anumite mărfuri.

Pentru dl.McDonnell, încrederea a fost distrusă de articolul din "Sunday Times". "Noi am păstrat confidențialitatea", a spus el. "Este dezamăgitor faptul că primul-ministru a distrus încrederea și cred că este un act de rea-credință".

Concesiile evocate au provocat și reacții furioase ale aleșilor conservatori, pentru care ieșirea din Uniunea vamală nu este negociabilă.

"Prețul care trebuie plătit pentru un acord cu Laburul, care ar bloca Marea Britanie într-o uniune vamală, ar fi o scindare catastrofală a partidului", a avertizat, într-o tribună publicată de "The Telegraph", deputatul Graham Brady, președintele Comitetului 1922, responsabil de organizarea internă a conservatorilor.

În același timp, peste 100 de deputați eurofili proveniţi din cinci partide le-au scris Theresei May și lui Jeremy Corbyn pentru a-i avertiza că vor respinge orice propunere pentru un acord care nu va fi supus unui referendum.

"Pregătirea unei lovituri montate în Westminster, plecând de la acordul (inițial) al primului-ministru sau de la un nou acord, ar fi cel mai rău lucru care s-ar face la ora actuală", au scris ei. "Riscăm înstrăinarea celor care au votat pentru și a celor care au votat împotriva Brexitului în 2016".

Tonul este același şi la nou creatul Partid Brexit, în fruntea sondajelor pentru alegerile europene programate pe 23 mai, care vorbește despre "trădare" în cazul menținerii Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE.

"Dacă May semnează pentru aşa ceva, nu văd niciun motiv pentru care Partidul Conservator să mai continue să existe chiar", a declarat liderul Partidului Brexit, Nigel Farage, pentru Sky News. "Milioane de oameni ar renunţa atât la laburişti, cât și la conservatori".