Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, care a participat, la Sofia, la conferinţa pe tema apărării frontierelor Bulgariei, a declarat că, în anul 2018 în Bulgaria, au existat circa 130 de condamnări pentru trafic de persoane, scrie bnr.bg, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Graniţele ţării noastre sunt protejate sută la sută şi în prezent nu există nicio problemă legată de presiunea migratorie. Bulgaria a implementat cele trei măsuri care garantează fiecărei ţări a UE securitatea frontierelor externe. Voinţa politică a guvernelor este de a face faţă acestei probleme, acordul cu ţările terţe şi acordul cu Turcia funcţionează excepţional", a precizat şeful executivului de la Sofia.

Ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov, a explicat că în acest moment, situaţia migraţiei este calmă: "Utilizăm pe deplin capacităţile Europol şi schimbul de informaţii la nivel bilateral cu diverse ţări privind transferul ilegal de persoane peste frontiere şi şederea ilegală a resortisanţilor din ţările terţe. În primele trei luni ale acestui an, 30 de persoane au fost condamnate pentru trafic de persoane", a adăugat Mladenov.

Premierul bulgar a avertizat că 30.000 de migranţi din Turcia organizează Marşul Speranţei şi pot încerca să treacă prin Bulgaria, pe aşa-numitul Drum Balcanic.

"Suntem îngrijoraţi de Marşul Speranţei, organizat de tabere de migranţi din Turcia. Dacă migranţii pornesc cu femei şi copii spre graniţe va fi o mare problemă. În jurul Bulgariei există conflicte care ar putea provoca tensiuni uriaşe - Kosovo şi Crimeea. Numărul migranţilor din Turcia este deja de 4 milioane de persoane. Bulgaria singură nu poate face faţă unor astfel de probleme grave, ar trebui să fie ajutată. Nu există nicio şansă ca acest lucru să înceteze, ci va deveni mai dificil", a concluzionat premierul bulgar.

Directorul Poliţiei de Frontieră din Bulgaria, Svetlan Kicikov, a precizat într-un raport prezentat în cadrul forumului că la graniţa bulgaro-turcă au fost înregistrate 5.311 tentative de trecere ilegală a frontierei în 2018 şi 390 anul acesta. La frontiera cu Grecia, aproximativ 4.600 anul trecut, iar în 2019, 305, în creştere constantă. La graniţa cu Serbia, au fost înregistrate 85 de tentative de trecere ilegală a frontierei în acest an.