Statele Unite vor desfășura în Orientul Mijlociu un portavion împreună cu escorta aferentă și un grup de bombardiere pentru a transmite Iranului mesajul că orice atac asupra intereselor SUA sau a aliaților săi va fi întâmpinat cu o "forță inexorabilă", a declarat duminică John Bolton, consilier pentru securitate națională, citat de Reuters.

Portavionul american USS Abraham-LincolnFoto: Agerpres/AP

Pe fondul creșterii tensiunilor dintreStatele Unite și Iran, Bolton a declarat că decizia a fost luată "ca răspuns la o serie de indicii și avertismente îngrijorătoare".

"Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pregătițisărăspundemoricărui atac, fie printerți, fie prin Corpul Gărzii Revoluționare Islamice sau prin forțele regulate iraniene", a afirmat Bolton.

Aceasta este ceamairecentădintr-o serie de manevre ale administrației președintelui Donald Trump împotriva Iranului din ultimele săptămâni.

"Statele Unite desfășoară Grupul de atac al portavionului USS Abraham Lincoln și o grupare de bombardiere în sprijinul Comandamentului Central al SUA din regiune pentru a trimite un mesaj către regimul iranian că orice atac asupra intereselor SUA sau a aliaților săi vafi întâmpinat cu o forță inexorabilă", a spus Bolton.

Un oficial american a declarat că forțele "au fost trimise în regiune pentru a descuraja ceea ce au fost considerateca potențiale pregătiri ale forțelor iraniene și ale aliaților lor care ar fi indicat posibile atacuri asupra forțelor americane din regiune".

Oficialul, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat că Statele Unite nu se așteaptă la nici un atac iminent asupra forțelor americane.